Америчке обавјештајне службе: Иза убиства Дарије Дугине стоји Украјина!

Медијска сцена: Алфа-новинари терају политичко стадо испред себе
04/10/2022
УНС: Влада Косова да поштује закон о равноправној употреби језика
07/10/2022
Медијска сцена: Алфа-новинари терају политичко стадо испред себе
04/10/2022
УНС: Влада Косова да поштује закон о равноправној употреби језика
07/10/2022

Обавештајне службе Сједињених Држава истичу да су представници украјинске владе одобрили напад и убиство Дарије Дугине, ћерке истакнутог руског филозофа Александра Дугина, истиче Неw Yорк Тимес.

Сједињене Државе нису учествовале у нападу, било пружањем обавјештајних података или било какве друге помоћи, рекли су званичници САД-а. Амерички званичници су такође рекли да нису били упознати са операцијом унапријед и да би спријечили убиство да су на вријеме све знали.

Украјина је негирала умјешаност у убиство одмах након напада.

У чланку Неw Yорк Тимес-а истичу да ,,иако Русија није узвратила Украјини за овај атентат, Сједињене Државе су забринуте да такви напади — иако имају велику симболичку вриједност — имају и директан утицај на бојно поље и сукоб између Русије и Украјине, те да би могли да испровоцирају Москву да изврши ударе против високих украјинских званичника.“

Американци истичу и да су ,,од почетка рата, украјинске безбједносне службе показале своју способност да допру до Русије како би спровеле диверзантске операције.“

У чланку Неw Yорк Тимес-а са поносом истичу да је убиство Дарије Дугине, била једна од најхрабријих операција Украјине до сада, јер су, како истичу ,,показали да Украјина може да се приближи и истакнутим Русима“.

Подсјетимо, ФСБ је саопштила да је расвијетлила убиство Дугине, уз тврдњу да га је починила држављанка Украјине Наталија Вовк, која је у Русију допутовала 23. јула 2022. године заједно са ћерком.

Према наводима ФСБ, након убиства, њих двије су отишле у Естонију, преко Псковске области.

У извештају ФСБ се каже да је Вовк, ради организовања убиства Дугине и добијања информација о њеном начину живота, са ћерком изнајмиле стан у Москви у кући у којој је Дугина живела.

„Утврђено је да су злочин припремиле и починиле украјинске специјалне службе. Починилац је држављанка Украјине Вовк Наталија Павловна, рођена 1979. године, која је у Русију стигла 23. јула 2022. године заједно са ћерком Шабан Софијом Михајловном, рођеном 2010 године”, наводи ФСБ.

Како истиче ФСБ, како би пратила Дугину, Вовкова је користила аутомобил „мини купер”, а при уласку у Русију коришћене су регистарске таблице самопроглашене Доњецке Народне Републике, у Москви казахстанске таблице, а при изласку украјинске таблице.

Извор: ИН4С