БОК: Раде на равјетљавању убиства Душка Јовановића

Савјет РТЦГ у дилеми: Да ли три гласа могу да изаберу директора?
26/07/2021
Новинарски о јавном сервису: Умјесто ДПС-а руководство РТЦГ-ом преузима НВО, за Србе исти антисрпски третман!
27/07/2021
Савјет РТЦГ у дилеми: Да ли три гласа могу да изаберу директора?
26/07/2021
Новинарски о јавном сервису: Умјесто ДПС-а руководство РТЦГ-ом преузима НВО, за Србе исти антисрпски третман!
27/07/2021

Биро за оперативну координацију (БОК), којим предсједава потпредсједник Владе Дритан Абазовић, формирао је посебан тим који ће радити на расвјетљавању убиства уредника Дана Душка Јовановића, сазнају “Вијести”.

У том тиму представници су више надлежних институција, који ће заједно покушати да открију кривце за најтежи случај напада на новинаре из 2004. године

На челу тима ће бити управо Абазовић, а формирање тог тијела, чији је једини задатак да расвијетле ко је 27. маја 2004. године пуцао у Јовановића и ко је наредио убиство, договорено је прошле седмице на сједници БОК-а, и већ су имали одређене активности.

Саговорник “Вијести” рекао је да су ступили у контакт са међународним партнерима, чије ће службе и истражитељи са великим искуством помоћи у рјешавању убиства.

У истрази убиства главног уредника “Дана” у посљедњих пар мјесеци саслушано је више особа, речено је “Вијестима” уочи годишњице тог злочина.

Они су изјаве дали у новој истрази:

”Више државно тужилаштво у Подгорици је, у предмету формираном поводом убиства Д. Ј., а у циљу потпуног расвјетљавања истог, у току априла и маја мјесеца 2021. године, обавило саслушање одређених лица, те предузима друге мјере и радње за које се укаже потреба”, одговорила је тада “Вијестима” руководитељка тог тужилаштва, тужитељка Лепа Меденица.

Из подгоричког тужилаштва нијесу прецизирали да ли је у сусједној Србији саслушана особа која је понудила своја сазнања о том злочину, односно – да ли се одговори односе и на тог мушкарца.

Власник и главни уредник “Дана” убијен је хицима из аутоматског оружја 27. маја 2004. године, када је изашао из редакције тог дневног листа.

Тужилаштво и полиција нису утврдили ко је и због чега пуцао у Јовановића.

За учешће у убиству за сада је осуђен једино Подгоричанин Дамир Мандић, коме је Апелациони суд у априлу 2017. потврдио пресуду за саучесништво и осудио га на 19 година затвора.

Јовановић убијен 2004.фото: Саво Прелевић
На седамнаесту годишњицу те ликвидације, која је обавијена велом тајне, Абазовић је рекао да је амбиција Владе Црне Горе да се питање подмуклог убиства Јовановића ријеши и да су у том правцу предузете одређене активности.

Рекао је и да се нада успјеху.

”Мислим да ова прича коначно може добити свој епилог. То заслужује породица Душка Јовановића, његови пријатељи, то заслужују сви борци за праведну и часну Црну Гору, као и грађани. Наша је обавеза да ту истину коначно изнесемо на видјело и да се тиме затвори једна ружна прича за историју Црне Горе”, казао је Абазовић тада.

Он је у редакцији тог дневног листа, на састаку са супругом убијеног Јовановића Славицом и извршним директором и сувласником тог листа Младеном Милутиновићем, рекао да “Душко Јовановић није и неће бити мртав док се макар и један човјек у Црној Гори буде борио за правду”.

Тада је рекао и да за разлику од раније, политичка клима другачија и да постоји јасна интенција да се то питање изведе до краја.

Ипак, није желио да открије детаље из обновљене истраге, али ни да ли је Влада ангажовала помоћ иностраних експерата како би открило ко је мучки усмртио уредника “Дана” и ко је налогодавац тог убиства.

”Не могу откривати детаље, али ова Влада жели да врати овај случај на дневни ред. Знам да претходне гарнитуре, и то сте могли да чујете од лица који су обављали значајне државне функције, да они мисле да је овај случај завршен на начин што је истрага рађена на погрешан начин и да више нема доказа и да ће да умре све – јер године пролазе. Морамо да ствари окренемо у другом току, да кажемо да и даље има људи, који су можда спремни да свједоче, да и даље има људи који су спремни да улажу и неке друге чињенице, те да нијесу све ствари посложене онако како је то жељело да се прикаже. То је мукотрпан посао, прошло је доста времена и због тога треба већа и снажнија координација. Будите сигурни будемо ли дошли до неких сазнања да ћемо их изнијети у јавност колико год то буде болно за одређене структуре, људе или за одређене политичаре”, рекао је Абазовић раније.

Посланици претходног скупштинског сазива у више наврата тражили су контролно саслушање бившег директора полиције Веселина Вељовића, који је на затвореној сједници Одбора за безбједност, како су тврдили, саопштио да је убиство Јовановића оперативно ријешено, односно да полиција зна ко је то урадио, али да нема материјалне доказе.

Вељовић је, такође, средином септембра 2019. године рекао да је умор надлежног тужиоца у ноћи ликвидације – разлог што до данас до краја није расвијетљен случај убиства власника “Дана” и што је тај предмет неповратно изгубљен.

(Вијести)