Борис Раонић генерални директор РТЦГ-а

Портрет једног ДПС директора, Божидар Шундић: Мало му плата од 3000 евра, хоће и отпремнину од 30.000!
06/08/2021
Напади на новинаре: Упуцан администратор Фејсбук странице „Сјеничке новине“
11/08/2021
Портрет једног ДПС директора, Божидар Шундић: Мало му плата од 3000 евра, хоће и отпремнину од 30.000!
06/08/2021
Напади на новинаре: Упуцан администратор Фејсбук странице „Сјеничке новине“
11/08/2021

Савјет Радио-телевизије Црне Горе (РТЦГ) изабрао је Бориса Раонића за генералног директора РТЦГ-а.

Он је добио седам гласова, Никола Марковић један, а један листић је био неважећи, односно празан.

Савјет је данас интервјуисао кандидате – Милутина Стијеповића, Николу Марковића, Бориса Раонића и Срђана Човића.

Да се вечерас бира генерални директор било је пет чланова Савјета, односно – предсједник тог тијела Веселин Дрљевић, Милица Шпајак, Наод Зорић, Предраг Марсенић и Амина Мурић.

Против су били Маријана Цамовић Величковић, Филип Лазовић и Бојан Баћа, а уздржан је био Жарко Мирковић.

Лазовић је тражио да се први човјек изабере када надлежни органи дају свој суд о конкурсу. Појаснио да имају рок до 19. августа да изаберу генералног директора.

Чланица Савјета Маријана Цамовић Величковић је била за то да се сачека понедјељак, као и што је договорено, за избор генералног директора. Како је истакла, до понедјељка би вјероватно имали потпуну информацију од надлежних у вези поступака који су покренути.

Лазовић је истакао да не жели да прихвати одговорност да, уколико се испостави да нису поштовали процедуру, да бивши генерални директор због тога покрене тужбу.

Лазовић је образложио свој став тиме да не би волио да дођу у ситуацију да се данас овдје нешто заврши, а да за два дана добију рјешење да нешто није добро, иако он мисли да је све у реду.

“Не желим да се исхитреном реакцијом ставља било каква мрља”.

Он је нагласио да ће у наредним данима поступак расписивања конкурса за избор генералног директора РТЦГ бити предмет додатне контроле, тако је, како наводи, Министарство наложило инспекцији и она ће о томе одлучивати.

“Предлажем да сачекамо епилог. Нисам спреман да преузмем одговорност за евентуалне грешке и наплату штете, а надам се да до тога неће доћи”, казао је Лазовић.

Стијеповић: Јавни сервис ослободити од политичког утицаја
Први је своју визију развоја у наредном периоду изложио Милутин Стијеповић.

Стијеповић је истакао да је био дугогодишњи новинар РТЦГ-а, а да је за вријеме свога ангажмана тамо одрадио велики број интервјуа на професионалан начин, а да је тренутно на челу РТВ Никшић.

Он је нагласио да је РТВ Никшић пословала позитивно за вријеме корона кризе, а да као дугогодишњи новинар РТЦГ сматра да има људи у тој медијској кући који су професионалци и да ту кућу треба ослободити политичких утицаја.

Стијеповић је истакао да иза њега не стоји ниједна политичка групација, нити интересни лоби.

“Ако вас је било ко звао због мене, одмах ћу напустити овај интервју”, казао је Стијеповић. Он је рекао да са њим неће ући ниједан нови запослени у РТЦГ, уколико буде изабран за генералног директора.

“Док не би видјели на чему смо. Прво ћемо сјести и видјети са чиме располажемо”, казао је Стијеповић.

За Стијеповића је највећи проблем у РТЦГ да се уради деполитизација запослених, односно да чланска партија неке странке не буде главни предуслов напретка, а истакао је да постоји проблем и са бројем запослених, а који постоји, јер су многи доводили људе у ту медијску кућу и ту их остављали.

Марковић: Први програм се превише бави политичким темама
Излагање своје визије је започео Никола Марковић, који је истакао да је неопходно да Јавни сервис има избалансирано извјештавање.

Он је истакао да се Први програм превише бави политичким темама, а да је његова идеја да што више има интеракције са грађанима.

“Политички субјекти би требало да буду заступљени на Парламентарном каналу. Јавни сервис мора да уђе у сваки дом, да се бави свим темама”, навео је Марковић.

Јавни сервис, како је истакао, треба да има широк дијапазон тема. “Од животних тема треба правити велике теме”, навео је Марковић.

Он је казао да је потребно урадити оптимализацију броја запослених, а то треба урадити у сарадњи са синдикатима, направити пресјек запослених, не смије да се пресјече тек тако а да у Јавном сервису има способних, креативних људи, који могу да допринесу побољшању квалитета садржаја.

Марковић је истакао да је неопходно да запослени се едукују, да користе што више нове технологије.

Јавни сервис, нагласио је Марковић, мора постати слободан медиј, који ће радити у интересу грађана.

Програмски садржаји, материјално технички и људски ресурси су, према Марковићу, кључни за развој Јавног сервиса.

“Јавни сервис има пресудну улогу у промоцији демократских вриједности у једном друштву”, поручио је Марковић.

Он је казао да је примијетио да Јавни сервис промовише приступ наративности, а који је давно напуштен, а што ограничава новинаре у слободном изразу.

“Јавни сервис мора да буде та платформа преко које ће се водити дијалог. Јако је важно да морамо да оснажимо истраживачку редакцију”, рекао је Марковић.

Он је истакао да се за истраживачке теме у РТЦГ издваја само пет хиљада еура годишње, а за емисију Телескопија 28.000 еура.

“То је 1.400 еура по емисији. То мора да се оправда, троши се новац грађана Црне Горе, за шта. Док Агросазнање, не бих некога да издвајамо, има још добрих емисија, годишње кошта само седам хиљада еура. То се мора промијенити”, поручио је Марковић.

Марковић је казао да је за њега у Сребреници почињен геноцид, а што су установили судови, чије Одлуке уважава Црна Гора. Можда, како је истакао, нису увијек били праведни, али оно што су утврдили вјерује да је истина.

Он сматра да када су у питању дешавања на простору бивше Југославије да злочине раде појединци у име декларативно промовисаних циљева.

Како је појаснио иритира га што судови неке друге ствари нису довели до краја, али да то не смије да буде оправдање за негирање нечега што је утврђено.

Марковић је истакао да је спреман уколико буде изабран на мјесто генералног директора РТЦГ да годину дана прима плату на нивоу просјечне зараде у Црној Гори.

Раонић: Проблем нерадника у РТЦГ-у се мора ријешити
Кандидат за генералног директора РТЦГ Борис Раонић је истакао да жели да буде менаџер у правом смислу те ријечи, а не микроменаџер и уредник.

Он је истакао да смо свих претходних дана били свједоци непримјерених политичких притисака када је избор генералног директора РТЦГ у питању.

“То се више неће моћи преносити преко директора или било којег уредника на запослене”, поручио је Раонић.

Раонић је истакао да се проблем нерадника у РТЦГ -у мора ријешити и да ће он на томе инсистирати.

Како је нагласио, Јавни сервис има изузетне кадровске ресурсе, а стицајем околности је имао прилику да упозна те људе и њима треба дати простора да изнесу свој креативни потенцијал.

Раонић је казао да му неће бити проблем поднијети оставку, уколико чланови Савјета буду незадовољни његовим радом на мјесту генералног директора РТЦГ.

Он је истакао да је оптимиста да ће Јавни сервис бити најгледанији, а да није тако, не би се ни пријављивао на конкурс.

“Мораћемо да се ослободимо свега онога што не заслужује да буде у Јавном сервису, не мислим ту само на запослене, него и на програмске садржаје. Ја мислим да нама веома мало треба да од Јавног сервиса направимо институцију, којом ће се поносити Црна Гора”, навео је Раонић.

Човић: Са постојећим средствима се не могу планирати озбиљна остварења
Некадашњи помоћник директорице Јавног сервиса Андријане Кадије, Срђан Човић, истакао је током интервјуа да са постојећим средствима не могу планирати озбиљна продукцијска остварења.

Он сматра да је потребно помјерити сатнице емитовања дневника, умјесто у 15.30, да буде у 16, а термин у 19.30 помјерити за пола сата раније.

Извор: Вијести