Борис Раонић: РТЦГ да ради без притиска!

Европска комисија дала прве препоруке за бољу заштиту новинара
19/09/2021
Очајнички „крик“ Побједе због професионализације РТЦГ-а
21/09/2021
Европска комисија дала прве препоруке за бољу заштиту новинара
19/09/2021
Очајнички „крик“ Побједе због професионализације РТЦГ-а
21/09/2021

Генерални директор РТЦГ Борис Раонић казао је да је његов главни задатак да запослени у Јавном сервису раде без притисака, те да се сваки покушај притиска заустави на самом старту. Поручио је да Јавни сервис више неће бити замрачен за одређени дио црногорских грађана, те да ће прилику да гостује у програмима РТЦГ-а добити свако ко је релевантан.

Он је у емисији Радија Црне Горе “Линк”, која ће се емитовати сваког дана и на Првом програму ТВЦГ, те Порталу РТЦГ, истакао да је наша кућа превише моћна да би потенцијали остали неискоришћени.

“Крећемо са новом шемом на ТВЦГ, биће промјена и на Радију. Мислим да су наши корисници осјетили промјене и на порталу”, рекао је Раонић.

Генерални директор је рекао да је РТЦГ била веома често предмет критика због неких ствари које су одговорност неколико појединаца.

“Огромна већина су у овој кући квалитетни и креативни људи, и наш задатак је да сви људи који раде овдје осјете слободу у раду, да нема притисака са стране. Мој задатак и осталих колега из менаџмента је да зауставимо на нашим вратима тај притисак како би постали прави Јавни сервис”, рекао је Раонић.

Дешавања на Цетињу тест који је положио Јавни сервис

Говорећи о томе јесу дешавања на Цетињу 5. септембра била прва провјера за нови тим, Раонић је рекао да то јесте био велики тест за функционисање ове куће.

Раонић је рекао да је намјера да се пробуде успавани дјелови Јавног сервиса. Вјерује да су успјели да избалансирају информативни програм, те да им је сада намјера да се фокусирају на остале сегменте програма

“Мислим да смо га положили, јер су се по први пут, показала су то истраживања, грађани у кризним ситуацијама окренули према Јавном сервису. Наша гледаност и слушаност била је највећа у том периоду и то је оно што радује”, рекао је Раонић.

Напомиње како је било ситуација кад се желио Јавни сервис представити на овај или она начин.

“Не желим да побјегнем ни од фамозне информације о пуцњима на полицију. Ко жели да добронамјерно сагледа ствари, лако ће видјети о чему се ради. Ми смо добили званичну информацију из Управе полиције, и ми смо је пренијели. Да ли треба да се она провјерава, то је ствар о којој треба да разговарају стручњаци”, истакао је Раонић.

Поручио је да је Јавни сервис отворен за све, без обзира којој политичкој опцији припадају, те да више не може бити замрачен за одређену половину грађана.

“Свако ко је релевантан у овом друштву ће добити простор, све информације, попут ове која је била предмет бројних анализа, па нам се покушавају држати лекције од медија који су давали информације о страним специјалцима, шефовима обавејштајних сужби из региона”, рекао је Раонић.

Тврди да су све информације које су објављене с наших медија биле провјерене.

Коментаришући ситуацију коју је затекао када је преузео функцију генералног директора РТЦГ, он је рекао да стање није лоше и да запослени не морају да брину за своју егзистенцију.

“Имамо велики број понуда из других медија који би да пређу у РТЦГ. Ми нијесмо искористили ниједну од тих понуда, јер желимо да искористимо своје потенцијале”, појаснио је Раонић.

Траже се, каже, рјешења за нагомилане проблеме и судске спорове, те да ће у краћем року бити исплаћена комплетна средства, а биће рјешавана и стамбена питања запослених.

У Јавном сервису је, каже, велики број људи који не раде, а да се више од деценију вуку боловања.

“Е те ствари се морају рјешавати, да би они који носе посао, хонорарци и многи без којих ова кућа не може да функционише, добили адекватан простор и да се подигне простор за раст плата”, рекао је Раонић.

Он је рекао и да ће исплата варијабилног дијела зараде бити стриктно поштован и по правилнику.

Генерални директор РТЦГ је најавио бројне друштвено-одговорне активности, попут “зелене приче”. На нивоу принципа радићемо бројне ствари. Кренули смо, каже, у изградњу соларних панела на крову РТЦГ…

Коментаришући процес дигитализације кроз који је прошла Радио-телевизија Црне Горе (РТЦГ), Раонић је рекао да је сада вријеме да се почну користити огромни ресурси који до краја нијесу искоришћени.

“Можда је и ова емисија један од примјера како се ресурси могу користити”, казао је Раонић.