Борис Раонић: Спремни смо да повећамо плате

Дритан Абазовић: Душко Јовановић жртва дуванске мафије
20/04/2023
РТЦГ: У понедјељак штрајк упозорења
22/04/2023
Дритан Абазовић: Душко Јовановић жртва дуванске мафије
20/04/2023
РТЦГ: У понедјељак штрајк упозорења
22/04/2023

Менаџмент Радио Телевизије Црне Горе спреман је данас да потпише Колективни уговор који даје већа права од претходног, предвиђа већа примања од иницијалних захтјева оба синдиката, поручио је генерални директор Јавног сервиса Борис Раонић. Поводом најаве дијела радника Јавног сервиса о ступању у штрајк, каже да менаџмент дуже од годину напорно ради на значајном броју проблема везаних за радничка права и услове рада запослених, уз максималну отвореност за дијалог и сарадњу, али како додаје, овај дио синдикалних активиста није био заинтересован за отворену сарадњу.

Раонић у изјави наводи да има све разумијевање овог свијета за синдикални активизам и да би волио да је менаџмент у стању да одговори на све радничке потребе.

“Али мислим да овдје то није питање”, каже Раонић.

Он у изјави истиче да је одмах након ступања на функцију генералног директора понудио синдикатима подршку и позвао их да изложе све проблеме и потребе радника које заступају, као и могућности за сарадњу.

“Епилог: Нема их. Након почетне фазе, дошли су захтјевима да се радницима опросте дугови, настали као посљедице правоснажне судске пресуде у случају “Телеком”. Објашњено им је да је то правно немогуће, и да би у најбољем интересу радника било да утврде узроке, тј. ко је савјетовао раднике да се придруже тој тужби и због чега сада сви испаштају, умјесто што одговорност покушавају пребацити на руководство нашег Јавног сервиса. Умјесто утврђивања узорка и отварања дијалога о могућностима санирања штете, они почињу са јавним прозивањима, тражећи увиду документацију. То им је наравно и омогућено, па су са својим правним савјетницима провјерили сву документацију. Епилог: Како очито у документацији нису нашли аргументе којима би оснажили своје тврдње да је руководство одговорно за настале проблеме радника – то питање полако нестаје са дневног реда”, наводи Раонић.

Подсјећа и да руководство РТЦГ најављује рјешавање стамбених потреба радника Јавног сервиса.

“Након почетних информација о почетку радова на новој згради, почињу прозивања о коруптивним шемама и нечијем уграђивању, високим цијенама стамбеног простора које радници неће моћи да приуште…Да би предуприједили ширење таквих гласина, руководство позива све заинтересоване да погледају документацију и да се упознају са проблемима с којима се сусријећемо у процесу прибављања дозвола (правна сужба одрадила је лавовски посао), наглашавајући да ће цијене станова бити двоструко ниже од тржишних… Епилог: Погађате, нема их”, поручује Раонић.

Када је ријеч о повећању плата, генерани директор РТЦГ каже да не може довољно да нагласи комплексност читавог процеса.

“Тај процес се одвија у више етапа, од бројних анализа (укључујући и буџетске могућности нашег Јавног сервиса), разматрања измјена Колективног уговора, прибављања мишљење Владе, комуникација са другим синдикатом и 50% запослених ван синдиката, могућности активног учешћа у дијалогу свих синдикалних активиста. Епилог: Нема их, опет”, истиче Раонић.

Умјесто договора, како каже Раонић, менаџмент добија најаве о радикализацији протеста.

“Све легитимно. Позивамо их да се паралелно с тиме укључе у процес и да покушамо дијалогом доћи до обострано прихватљивог компромиса. Епилог: Нема их. Али барем добијамо писани предлог коефицијената за обрачун зарада”, истиче Раонић.

Каже и да су имали дијалог око измјена Колективног уговора и да је све усаглашено.

“Са предсједницом синдиката усаглашавамо и коефицијенте за обрачун зарада. За то вријеме ова група пише саопштења и најављују штрајк. Ок, све легитимно. Позивамо их да јасно изложе с којим дјеловима Колективног уговора се не слажу и да понуде алтернативе. Епилог: Нема их”, каже Раонић.

Умјесто дијалога унутар заједничке куће, овај дио синдикалних активиста, како истиче Раонић, почиње са серијалом обраћања институцијама које немају утицаја на рад Јавног сервиса.

“Разумијем потребу да се боре за своје интересе, али не разумијем одбијање да разговарају са својим колегама. Нема никаквих коментара на документ са предлогом коефицијената, које иначе подржавају сви остали учесници у овом процесу – и други синдикат, и радници који нису чланови синдиката (а који чине око 50% запослених), Влада, Савјет РТЦГ. Додао бих да тим документом се предвиђају повећања зарада изнад државног просјека, изнад осталих медија и који су “повољнији од иницијалног предлог тог истог синдиката”. Епилог: Нема их. Легитимно, али није фер – ни према осталим учесницима социјалног дијалога, али ни према радницима”, поручио је Раонић у изјави за медије.

Он истиче и да су са синдикатом имали дестине захтјева.

“Захтјеви су им у најкраћем року удовољавани, а пролонгирање повећања плата управо је због њих. Све је лако провјерљиво. Ми смо спремни данас да потпишемо Колективни уговор који даје већа права од претходног, предвиђа већа примања од иницијалних захтјева оба синдиката, али неко има неке друге амбиције”, поручио је Раонић.

Раонић истиче да менаџмент дуже од годину напорно ради на значајном броју проблема везаних за радничка права и услове рада запослених, уз максималну отвореност за дијалог и сарадњу.

“Нажалост, овај дио синдикалних активиста није био заинтересован за отворену сарадњу”, казао је генерални директор РТЦГ и додаје да не жели да улази у мотиве синдиката.

“Али желим да укажем свим запосленим у нашем Јавном сервису, поготово оном дијелу колега које ова група синдикалних активиста заступа – да ово не доприноси заједничком напретку,. Штавише, то представља посљедњу препреку просјечном повећању зарада у износу од 28%, с чиме се слажу сви остали и побројани учесници социјалног дијалога. Спрам тог основног циља – потпуно су небитне све увреде и неистине које су ширили унутар нашег Јавног сервиса, јер напросто нисмо жељели да дозволимо да се једна позитивна прича о побољшању услова рада обесмисли и сведе на ниво пословичног таложења етикета и манипулација. Што се нас тиче, све се то може наставити, чим се коначно озваничи повећање плата запослених”, саопштио је Раонић.

Каже и да је то приоритет, паралелно са напредовањима у реформисању нашег Јавног сервиса на свим осталим пољима – ослобађању од страха од отворених полемика о начину рада унутар нашег Јавног сервиса, подизања кавлитета програма, раста гледаности и повјерења.

“Наш Јавни сервис је никад јачи. Организационо сређен, финансијски одржив, никад гледанији и никад веће повјерење грађана, сопствена продукција увећана за 50%, технолошки напредан… А најбоље тек слиједи, видјећете”, истиче Раонић.

Он наводи да му је, имајући све ово у виду, жао због одлуке дијела синдикалних активиста да започну штрајк, умјесто да потребе радника које заступају – заштите кроз институционални дијалог, што им је, како додаје, више пута нуђено.

“Додао бих – међу тим радницима има врхунских професионалаца, и заиста нам је жао због њихове одлуке. Али, разумијемо и поштујемо њихову солидарност, исто као што и прихватамо легитимну одлуку тог дијела синдикалних активиста да ступе у штрајк”, поручио је Раонић.

РТЦГ ће, како истиче, наставити са редовним функционисањем продукцијом и емитовањем програма по којем смо, истиче Раонић, све препознатији и прихваћенији од грађана.

“Нашим колегама потврђујемо да су врата за дијалог и даље отворена, све у корист нашег Јавног сервиса. У сљедећој фази ћемо разговарати гдје су сви они за које сам примио “метке” за све афере које су десиле у задњих двије године, за које сам ја таргетиран”, закључио је Раонић.