Борис Раонић: Јавни сервис не смије постати оруђе политичких елита

Борис Раонић: Пријавићу насилнике
14/11/2021
“Медиа центар”: Избор директора РТЦГ незаконит!
17/11/2021
Борис Раонић: Пријавићу насилнике
14/11/2021
“Медиа центар”: Избор директора РТЦГ незаконит!
17/11/2021

Јавни сервис више не смије постати оруђе у рукама политичких или одређених друштвених елита у циљу остваривања непринципијелног утицаја на друштвено-економске токове, казао је генерални директор Радио Телевизије Црне Горе Борис Раонић. Он је поводом 100 дана од ступања на дужност казао да промјене које су већ видљиве и њихово продубљивање управо и треба томе да послуже.

Раонић се огласио на друштвеним мрежама и гдје је представио неке од најважнијих промјена које је нови менаџмент покренуо.

“Овим желимо да укажемо на обим и садржај реформских процеса који се дешавају унутар Јавног сервиса, јер ово нису коначни резултати – већ показатељ промјена и основ за даљи рад. Ови процеси и промјене које носе са собом треба да с једне стране доврше процес трансформације јавног сервиса у смислу ефикасности и квалитета његовог рада, а са друге – у смислу његове улоге у црногорском друштву”, казао је Раонић.

Он је промјене сврстао у програмске, административне и оне у смислу друштвене одговорности.

Биће удвостручен број спортских преноса

Навео је да је кроз умрежавање редакција ТВ, радија и портала – започет процес програмског уједначавања и јединственог коришћења ресурса.

“Емисија Линк је модел којим треба да кренемо”, казао је он.

Каже да је кроз квалитетније извјештавање повећана гледаност/слушаност програма, као и посјећеност портала и профила на друштвеним мрежама, чиме, како је казао, све интензивније одговарамо на потребе новог доба комуникација и важност дигиталних платформи у циљу информисања јавности.

“Модернизовали смо програмске планове, добрим дијелом и захваљујући доприносу заинтересоване јавности, кроз отворене канале комуникација. Откупљена су тржишно доступна права за емитовање наступа националних репрезентација, као и успостављена сарадња са спортским савезима, тако да ће у наредној години бити удвостручен преноса у том смислу”, казао је генерални директор РТЦГ.

Истиче да је обновљена сарадња са свим међународним партнерима који су заинтересовани за реформе Јавног сервиса у Црној Гори и успостављена интезивна сарадњу са ТВ и региона.

“Кроз освјежену програмску, руководећу и нову уредничку структуру започет је процес промјена саме новинарске културе унутар редакција, како би се новинари у потпуности релаксирали политичког, или било којег другог притиска. Па и од стране нас и менадзмента.

Смањен удио плата запошљених у укупном буџету

Започет је процес унутрашње рационализације, од кабинета Генералног директора до организационих цјелина.

“Истовремено је смањен удио плата запошљених у укупном буџету, чиме се отвара простор за даље инвестиције у инфраструктуру Јавног сервиса”, казао је Раонић. .

Додаје да је отворен процес ревизије досадашњег финансијског пословања позивом ДРИ. Истовремено интензивиране интерне ревизије и формиран ревизорски одбор.

Раонић наводи да је скоро па сређен регистар правних прописа и унапријеђени су интерни правилници, с циљем да се у потпуности усклади функционисање Јавног сервиса са правним прописима.

“Они за које није било времена бице одрадјени до краја године”, казао је он.

Додатно је унапријеђена транспарентност рада Јавног сервиса позитивним одговорима на све захтјеве са приступ информацијама.

“У склопу ширег плана подршке запошљенима у Јавном сервису – успоставили смо квалитетну комуникацију са синдкалним организацијама, што је неопходан предуслов за даље кораке у оптимизацији Јавног сервиса. Унаприједили заштиту културних добара у власништву Јавног сервиса. Исплатили смо нагомилани дуг због погресног обрачуна плата”, казао је генерални директор .

Започета еколошка трансформација

Раонић је казао да је започета еколошка трансформација Јавног сервиса кроз договорени план уградњу соларних панела, набавку електричних аутомобила, ревизију енергетске ефикасности и смањену употребу папира на нивоу цијеле организације.

“Ово су само почетне мјере које ћемо интегрисати у свакодневни рад Јавног сервиса, паралелно са програмским фокусом на промоцију еколошких стандарда и добрих пракси”, казао је он.

Унаприједили смо комуникацију са кључним националним културним институцијама и формализовали сарадњу са ЦНП, Музичким центром, ЦАНУ, Кинотектом, факултетом, надлежним Министарством…

“Приводимо крају припреме за обиљежавање два врло битна јубилеја 150 год новинарства у Црној Гори и 80 година рођења Живка Николића. У склопу тих активности заједно ћемо радити са ЦАНУ, Универзитетом Црне Горе и надлежним министарством”, истакао је Раонић.

Упослени це од нове године остварити бројне бенефите кроз запоцињање градње зграде за запослене, бољу финанијску ситуацију у наредној години, вртићу за дјецу запослених…

“А програм, оно сто треба да буде крајњи резултат – очекујте велике ствари од Нове године”, закључио је он.