Британија забрањује страно власништво у медијима

Маријана Цамовић-Величковић: Дубоко вјерујем да чланове Савјета РТЦГ-а на крају чека Спуж
14/03/2024
Истрага убиства Душка Јовановића: Саслушано девет свједока
15/03/2024
Маријана Цамовић-Величковић: Дубоко вјерујем да чланове Савјета РТЦГ-а на крају чека Спуж
14/03/2024
Истрага убиства Душка Јовановића: Саслушано девет свједока
15/03/2024

Влада Велике Британије саопштила је да ће подржати закон којим ће бити забрањено власништво страних држава над британским дневним листовима и магазинима, што је потез којим би један конзорцијум из Уједињених Арапских Емирата могао бити осујећен у планираној намјери да купи Телеграф медија групу.

Одлука је донета пошто су бројни посланици из власти и опозиције затражили хитну и отворену забрану, уместо да се примени стандардни регулаторни приступ, а са циљем да медији не постану папагајски понављачи ставова које сервирају државни играчи.

Министар за медије Стивен Паркинсон рекао је да ће измјена бити уведена кроз амандман на Закон о дигиталним тржиштима, конкуренцији и потрошачима који је тренутно у парламентарној процедури.

Законом, за који се очекује да буде усвојен без проблема, биће спријечено да стране владе преузимају британске публикације. Међутим, то ће и даље бити омогућено страним појединцима и фирмама.

Одлука је мотивисана бојазнима у вези са судбином Телеграф медија групе, наклоњене десничарима и конзервативцима, а у чијем саставу су Дејли телеграф, Сандеј телеграф и Спектејтор.

Ту групацију би требало да купи компанија Ред Бирд ИМИ, иза које стоје америчка фирма Ред Бирд Капитал Партнерс и Шеик Мансур бин Зајед ал Нахјан – члан краљевске породице у Абу Дабију и потпредсједник Уједињених Арапских Емирата.

Шеик Мансур је врло запажена фигура у Британији откако је 2008. године преузео фудбалски клуб Манчестер Сити и драматично му побољшао успјех у Енглеској премијер лиги.

Преузимање Телеграф медија групе, блиске владајућој Конзервативној странци, предмет је одвојене истраге, коју је наредила министарка за културу Луси Фрејзер, због могућег утицаја на слободу штампе.

Компанија Ред Бирд Ими је саопштила да је “изузетно разочарана” одлуком британске владе.