Будва: Четири деценије новинарства Ранка Павићевића!

Баранин ухапшен због покушаја отимања телефона новинару РТЦГ
15/07/2022
Сергеј Лавров („Известија“): Отклањамо пријетње Русији и спречавамо геноцид над Русима!
19/07/2022
Баранин ухапшен због покушаја отимања телефона новинару РТЦГ
15/07/2022
Сергеј Лавров („Известија“): Отклањамо пријетње Русији и спречавамо геноцид над Русима!
19/07/2022

Познати новинар, публициста и културни дјелатник Ранко Павићевић из Будве, обиљежава ове гоодине, 40 година новинарског рада у бројним медијима у Црној Гори и бившој Југославији.

За ово дуго вријеме, за разне медијске куће, објавио је укупно 55.000 разних новинских текстова и других новинарских форми. За свој ангажман и професионални рад, добио је бројне новинарске награде, медју којима и најзначајнију, за животно дјело, додијељену од стране Удружења новинара Црне Горе, јавио је будвански Арт Пресс.

Павићевић је објавио 10 ауторских књига разних жанрова, међу којима су и четири књиге интервјуа, са најпознатијим ствараоцима из области културе, из Црне Горе, региона и свијета, а неке од њих, доживјеле су и по три издања.

Као оснивач и извршни дирецтор НИП Арт Пресс из Будве, објавио је 36 књига других аутора, а више од 20 година бавио се галеријским радом и афирмацијом ликовне сцене. За то вријеме, успјешно је оргаизовао 200 самосталних и колективних изложби слика и скулптура, познатих аутора из земље и свијета, као и 45 медјународних ликовних колонија, које су окупиле 450 реномираних
академских сликара из земље и свијета, који су насликали око 1.000 вриједних умјетничких дјела велике вриједности.

На Будванској ривијери, организовао је 120 књижевних вечери и промоција књига, познатих стваралаца из Црне Горе, региона и свијета.

За успјешну афирмацију књижевне сцене у Црној Гори и региону, наградјен је од стране Удружења књижевника Црне Горе, наградом “Видовданска ријеч”.

Био је и члан умјетничкох Савјета познатог будванског фестивала “Град театар” и члан жирија фестивал за додјелу књижевне награде “Стафан Митров Љубиша”.

Оснивач је првог Пресс центра на Будванској ривијери у хотелу Тре цанне у Будви, гдје је основао прву хотелске библиотеку на Црногорском приморју.

Иако је вријеме за свођење рачуна, новинар, публициста и културни посленик Ранко Павићевић је казао за будвански Арт Пресс, да се неће оканути новинарства и афирмације културе у Црној Гори.

Извор: РТВ Будва