“Вашингтон посту” Пулицерова награда за извештавање о упаду у Капитол

Институт за медије: Панел дискусија о власништву медија у Црној Гори
12/05/2022
Синдикат медија: Прошле године рекордних 28 напада на новинаре
13/05/2022
Институт за медије: Панел дискусија о власништву медија у Црној Гори
12/05/2022
Синдикат медија: Прошле године рекордних 28 напада на новинаре
13/05/2022

Амерички лист “Вашингтон пост” освојио је Пулицерову награду за извештавање у јавном интересу о упаду у Капитол, док је агенција “Ројтерс” победила у категорији фотографија за извештавање о пандемији коронавируса у Индији.

Украјински новинари добили су специјалну награду за извештавање о руској инвазији, саопштила је администраторка Пулицерове награде Марџори Милер.

Према њеним речима, ове године награда за извештавање у јавном интересу припала је “Вашингтон посту” за његов убедљиво испричан и живописно представљен приказ, како је наведено, напада на Вашингтон 6. јануара 2021, у којем је јавности пружио ”потпуно и непоколебљиво разумевање једног од најмрачнијих дана у земљи”.

Када је реч о фотографији, тим Ројтерсових фотографа освојио је Пулицерову награду за пратећу фотографију за покривање пандемије коронавируса у Индији.

“Мајами хералд” освојио је награду за ударну вест за извештавање о урушавању вишеспратнице у Мајамију када је погинуло 98 људи.

“Њујорк тајмс” је освојио три Пулицерове награде за извештавање, док је његова репортерка Андреа Елиот освојила Пулицерову награду у општој нон-фикшен категорији за своју књигу “Невидљиво дете: сиромаштво, преживљавање и нада у америчком граду”, коју је почела серијом текстова 2013. коју су објавиле новине.

Пулицерове награде додељује Универзитет Колумбија из Њујорка, а сваки добитник добија диплому и награду од 10.000 америчких долара.

Награду је установио Џозеф Пулицер, мађарско-амерички новинар и издавач, који је након смрти 1911. сав свој иметак завештао Универзитету Колумбија.

Прва Пулицерова награда је додељена 4. јуна 1917. и од тада се традиционално додељује сваког априла.

Добитнике бира независна комисија.