Виктор Иванчић: Новинарство данас не живи од новинарства

У 2022. рекордан број тужби против новинара у Европи
24/08/2023
Момчило Моца Петровић: Новим медијима не треба стручњак него шустер
28/08/2023
У 2022. рекордан број тужби против новинара у Европи
24/08/2023
Момчило Моца Петровић: Новим медијима не треба стручњак него шустер
28/08/2023

„Новинарство се структурално мијења јако брзо и јако пуно у односу на времена када сам ја почињао, без обзира на режиме у којима се то новинарство одвијало. Оно је данас струка која доживљава промјену, упада у мрежу лојалности, оно не живи од својег производа“, рекао је за последњи број магазина Лицеулице колумниста и некадашњи уредник хрватског Ферал Трибјуна Виктор Иванчић.

Виктор Иванчић (фото: ХРТ, Јутјуб, снимак екрана) Виктор Иванчић (фото: ХРТ, Јутјуб, снимак екрана)
Он истиче да се новинарство “као струка мења”.

„Постоји у тим промјенама нешто ужасно нездраво и, на дуги рок, суицидално. Ви, ако сте обућар, ви направите ципелу и продате ту ципелу, или је трговац прода и добијате неки новац од те ципеле. А ви произведете новински текст за неке медије, а живите од огласа, који је сасвим други прозивод. Притом, то није производ који је само различит од новинског текста, него му је директно сукобљен. За оглас вам неко плати да га хвалите, а новински чланак је нешто сасвим друго. И коначно је дошло до перверзног спајања тих двају производа – новинског текста и маркетинга, и из тога онда настаје нешто сасвим другачије“, рекао је Иванчић.

Како објашњава, новинари су данас увучени у мрежу лојалности која уништава њихову струку.

„Мислим да ће дугорочни исход тог процеса бити да ће медији преживјети, али да ће новинарство као струка умријети или га барем неће бити у оном традиционалном схваћању новинарства – а које је једино нормално – да се оно схвати као занат“, закључио је Иванчић.

Извор: унс