Виц дана, Божидар Шундић: РТЦГ по мјери свих грађана, Небојши Шофранцу годишња награда!

Представник УНЦГ на округлом столу о попису: И медији да омогуће слободно изјашњавање!
26/11/2020
“Медиа центар”: Хитно мијењати закон о РТЦГ!
28/11/2020
Представник УНЦГ на округлом столу о попису: И медији да омогуће слободно изјашњавање!
26/11/2020
“Медиа центар”: Хитно мијењати закон о РТЦГ!
28/11/2020

Не можемо бити незадовољни двогодишњим учинком, али у наредном периоду пред нама је јако пуно посла и улагања да би направили Јавни сервис по мјери свих грађана Црне Горе, поручио је генерални директор Радио-телевизије Црне Горе (РТЦГ) Божидар Шундић.

Он је, поводом 76 година Радија и 56 година Телевизије Црне Горе, у интервјуу најмлађем медију наше куће – Порталу РТЦГ, казао да су импозантни резултати менаџерског тима Јавног сервиса који је функције преузео у децембру 2018. године.

Они су, каже Шундић, видљиви како на програмско-продукционом, тако и на свим осталим плановима. Генерални директор РТЦГ каже да је пажљив и одговоран однос према средствима пореских обвезника, на плану финансија, резултирао позитивним резултатима, како у 2018, тако и у 2019. години.

-Позиција челног човјека Јавног сервиса је само неупућеним удобан положај. Црна Гора је дубоко подијељено друштво, у којој се све прашта сем успјеха, а свака половина пледира да је њена истина, политичка орјентација или вјерска опредијељеност, најважнија, ако не и једина, рекао је Шундић.

У таквим условима, каже он, тешко је наћи баланс и обезбиједити несметано функционисање система и рад уредничких тимова, који се, наводи он, стално критикују зашто нешто јесу или нијесу објавили. “Свјесни смо тога и признајемо некада и своје грешке”, поручио је Шундић.

* Који су то резултати остварени током протекле двије године, а на које сте поносни када је ријеч о функционисању Јавног сервиса на чијем сте челу?

“Менаџерски тим који је дошао у децембру 2018. остварио је, током протекла 22 мјесеца, импозантне резултате – како на програмско-продукционом, тако и на свим осталим плановима, важним за неометано функционисање националних јавних сервиса – Радија и Телевизије Црне Горе. Ја бих истакао најважнији, а то је да је за протекле двије године, прецизније од 3. децембра 2018, када је овај тим преузео руководеће функције, РТЦГ са успјехом модернизовала технолошке капацитете и замијенила сву радијску и телевизијску опрему, стару неколико деценија, најсавременијом на свјетском тржишту. Не можемо бити незадовољни двогодишњим учинком, али у наредном периоду пред нама је јако пуно посла и улагања да би направили Јавни сервис по мјери свих грађана Црне Горе”.

Враћамо држави око 3.600.000. Средства трошимо одговорно и намјенски, највише за плате, програм и сервисе. Имамо 725 запослених, а просјечна плата у РТЦГ је 550 еура. Телевизија Црне Горе дневно производи око 15 сати сопствене продукције, а Радио Црне Горе – 14 сати. На порталу се информације ажурирају у просјеку на сваких пет до седам минута.

Пројекат, за који је Влада Црне Горе опредијелила 17,8 милиона еура, одвијао се кроз неколико фаза и највећи је од пресељења у нови дом 1984. године. Најприје је осавремењена мобилна, а потом и студијска техника, тако да су на значајне јубилеје – 75. годишњицу Радија и 55. Телевизије, та два медија ушла у своје дигитално раздобље. РТЦГ је данас један од најмодерније опремљених РТВ система у Европи. Наиме, сви телевизијски канали се производе и емитују у ХД резолуцији, а сви радијски нуде врхунски звук. Значајне бенефите имају и корисници Портала, јер инсталирано рјешење омогућава много бољу и бржу везу са Радијом и Телевизијом, односно значајно убрзано пласирање информација путем интернет платформе. Да је ријеч о техници последње генерације потврђено је и из аустријске компаније ‘Ридл комјуникејшнс’, која наводи да је РТЦГ током преласка са аналогног на дигитални систем примијенила најсавременије студијске, мрежне и комуникационе технологије. Подсјетимо, ријеч је о фирми која опрема такве ТВ спектакле, какви су Еуросонг и Формула1″.

* Јавност, која финансира РТЦГ, занима и какви су финансијски резултати за 2018. и 2019. годину? Доста спекулација, често тенденциозних, је било на тему колико РТЦГ добија новца и у шта га троши. Шта је права истина?

“Пажљив и одговоран однос према средствима пореских обвезника, на плану финансија резултирало је позитивним резултатима, како у 2018. тако и у наредној 2019. години. Тако је 2018. година завршена са позитивним пословним резултататом од 651 хиљаде 957 еура, а 2019. такође, биљежи позитиван предзнак испред броја 435 хиљада еура. Када говоримо о издвајању за Јавни сервис РТЦГ, желио бих да нагласим да се ради о изузетно значајним средствима за државу и да сви ми у РТЦГ имамо пажљив однос према том новцу, али и да јавност информишем да се често лицитира погрешним цифрама.

Законом о измјенама и допунама Закона о буџету Црне Горе за 2020. годину средства која су предвиђена за РТЦГ, су умањена за милион и 400 хиљада еура. За Јавни сервис првобитно је опредијељено 14 милиона 991 хиљада и 300 еура, а потом је, ребалансом буџета РТЦГ припало 13 милиона 591 хиљада и 300 еура. Радио и Телевизија Црне Горе, дио средстава који јој припада од пореских обавеза грађана, уредно и уплаћује у буџет Црне Горе, а нумерички израз показује да је ријеч о милионских изностима. Обавеза за порезе и доприносе на зараде за 2018. годину биле су два милиона 921 хиљада еура; за 2019. годину, чак три милиона и седам хиљада еура. У првом полугођу текуће, 2020. уплаћено је милион 605 хиљада 381еуро”.

* У фокусу менаџмента, током протеклог периода била је финансијска консолидација маркетиншких прихода и прилива по основу техничких услуга. Какви су резултати на том плану?

“Укупан приход од оглашавања у 2019. износио је преко 920 хиљада еура и то је увећање за 8,8, у односу на претходну годину. Од укупног маркетиншког прихода у 2019. години, на директне клијенте односило се преко 63 процента; на агенције 36 одсто.

РТЦГ међу најмодерније опремљеним системима у Европи РТЦГ међу најмодерније опремљеним системима у Европи
За исти перод у 2018. педесет и три процента је приход директних клијента, а 46,7 од агенција. Приходи од техницких услуга у 2019. износили су преко 530 хиљада еура, а то значи да су у односу на 2018. увећани за 66 проценета, када је приходовано око 318 хиљада еура.

– Укупан нето приход Маркетинга РТЦГ, за 2019. године чине:

*Телевизија, Радио, Портал………928.911,72€. (1.123.983,18€, са пдв)

*Техничке услуге………………530.018,69€

*Укупно…………………………1.458.930,41€.

РТЦГ остварује приходе и по основу реемитовања програма, тако да је 2018. у касу ушло преко 326 хиљада еура; наредне године (2019.) приход је 528, хиљада, а до 1. октобра 2020. – 474 хиљаде 591 еуро. Новим Законом о Националном Јавном емитеру остали смо без маркетинга у приме тиме-у од 20.00 до 22.00 часа и тако остали без значајних материјалних средстава”.

* Како одговарате на критике на Ваш и рад тима на чијем сте челу и да ли су, по Вашем мишљењу, увијек биле добронамјерне?

“Позиција челног човјека Јавног сервиса је само неупућеним удобан положај. Црна Гора је дубоко подијељено друштво, у којој се све прашта сем успјеха, а свака половина пледира да је њена истина, политичка орјентација или вјерска опредијељеност, најважнија, ако не и једина. У таквим условима тешко је наћи баланс и обезбиједити несметано функционисање система и рад уредничких тимова, који се стално критикују зашто нешто јесу или нијесу објавили. Свјесни смо тога и признајемо некада и своје грешке. Упућивање на њих сматрамо добронамјерним, али чињеница је да је РТЦГ на удару тенденциозних и злонамјерних критика и пројектованих афера у протеклом периоду. Центри моћи су нама, као и јавности познати и јасно је да њихова снага лежи само у слабим институцијама и ослабљеној РТЦГ. Дјелимично у томе су и успјели, јер честим смјенам генералних директора, РТЦГ се дестабилизује, као и повјерење у њу. Око нас је читава мрежа политичких чинилаца, одређених невладиних организација и свих оних који би за рад личних интереса жељели да остваре утицај и имају моћ да уређују Јавни сервис. Порука њима је у РТЦГ се креира и конципира програм и тако ће бити док сам ја на челу ове куће”.

Поводом 27. новембра, Дана Радио и Телелвизије Црне Горе (РТЦГ) данас ће бити уручене годишње награде запосленима.

Одлуком жирија, новинарска годишња награда Телевизије Црне Горе (ТВЦГ) припала је Небојши Шофранцу, док је ово признање, кад је у питању Радио Црне Горе, припало Сањи Ћосовић.

Најбољи млади новинар РТЦГ је Марија Барјактаровић са Радија Црне Горе.

Награду за техничко-технолошка остварења добила је Сања Грдинић с Радија Црне Горе, док је одлуком жирија награда за продукцијска остварења РТЦГ припала Игору Вујовићу.

Награду за животно дјело добиле су наше колеге с ТВЦГ Јованка Ковачевић-Ђурановић, као и Мирсад Растодер с Радија Црне Горе.

Награда за редитељско остварење “Хусеин Бато Дукај” ове је године отишла у руке редитеља Гојка Беркуљана.

Редакција Јутарњег програма ТВЦГ добила је награду за допринос квалитету програма.