Влада: Обезбјеђено 400.000 евра помоћи за комерцијалне РТВ емитере

Министарство за медије: Напади на новинаре без адекватног епилога
12/05/2021
РТЦГ не штеди: Имају 750, примају још 30 радника!
14/05/2021
Министарство за медије: Напади на новинаре без адекватног епилога
12/05/2021
РТЦГ не штеди: Имају 750, примају још 30 радника!
14/05/2021

Сви комерцијални и локални радио и ТВ емитери у Црној Гори ове године ће добити око 400 хиљада ЕУР државне помоћи,
саопштено је из министарстава економског развоја и јавне управе, дигиталног друштва и медија.

Влада је, на предлог та два ресора, донијела одлуку да се, у склопу програма државне помоћи 2018-2021, помоћ одобри и оним емитерима који нијесу уредно измирили обавезе из прошле године према Радио-дифузном центру (РДЦ).

Из министарстава су подсјетили да право на коришћење државне помоћи имају они емитери који су измирили редовне обавезе према РДЦ почев од 2017. године, што се доказује потврдом коју издаје то тијело.

„Ова одлука је донијета имајући у виду изазовну економску ситуацију проузороковану пандемијом коранавируса, услед које су се бројни локални и комерцијални радио и ТВ емитери суочили са отежаним пословањем и значајним финансијским проблемима и нијесу били у могућности да измирују своје редовне обавезе током прошле године“, наводи се у заједничком саопштењу.

Истиче се да је у претходном трогодишњем периоду државна помоћ успјешно реализована, а дуг емитера значајно смањен.

Из министарстава су саопштили да је за помоћ ове године издвојено око 400 хиљада ЕУР.

„За 34 радио и ТВ емитера који су измирили своје обавезе за прошлу годину планирано је 346.991 хиљада ЕУР државне помоћи, а за 14 емитера који нијесу извршили плаћања уговорених обавеза према РДЦ-у за претходну годину 39.697 ЕУР“, прецизира се у саопштењу.

Наводи се да је Управни одбор Организације за заштиту права аутора музике (ПАМ) донио Одлуку да се комерцијални радио и ТВ емитери ослободе накнаде за коришћење репертоара ПАМ-а за три мјесеца или, по њиховом избору, 30 одсто мјесечне накнаде за читаву годину.

Како се додаје, та одлука се не односи на емитере који су ову могућност већ искористили, него на оне који легално користе музику, односно имају уговор са ПАМ-ом.

„Наведеним стимулативним мјерама, ПАМ ће пружити финансијску подршку комерцијалним радио и ТВ емитерима, а систем заштите интелектуалне својине, прије свега, ауторских музичких права ће остати одржив и на закону заснован“, поручили су из два Владина ресора.

Из министарстава економског развоја и јавне управе, дигиталног друштва и медија су казали да је ово још један показатељ да Влада разумије проблеме са којима се медији сусријећу и жели да им пружи подршку у циљу превазилажења кризе усљед пандемије коронавируса, посебно уважавајући значај медија за развој демократског друштва.

Они подсјећају да је започет Континуирани дијалог са медијима у циљу идентификовања њихових потреба и мапирања изазова са којима се сусријећу.

„Како би се удруженим снагама постигла дугорочна рјешења у изазовима са којима се суочавају сви представници медијске заједнице у свом раду“, додаје се у саопштењу.