Влада почела дијалог са медијима: Јасна правила за буџетска средства

ДПНЦГ: Бесплатна правна помоћ новинарима
12/03/2021
ИФЈ: У свијету лани убијено 65 новинара, 17 више него 2019. године
13/03/2021
ДПНЦГ: Бесплатна правна помоћ новинарима
12/03/2021
ИФЈ: У свијету лани убијено 65 новинара, 17 више него 2019. године
13/03/2021

Предсједник Владе, Здравко Кривокапић, и министарка јавне управе, дигиталног друштва и медија,Тамара Срзентић, са сараднициима започели су данас Континуирани дијалог са медијима.

Првом у низу састанку присуствовали су генерални директор РТЦГ, Божидар Шундић, извршна директорица Нова М, Ивана Шебек и извршна директорица Вијести, Маријана Бојанић, те главни уредник Прва ТВ, Дражен Живковић.

Ова Влада има јасан циљ, а то је да стварамо амбијент у којем ће сви медији у Црној Гори моћи да раде професионално на тржишту на којем ће важити транспарентне процедуре и једнака правила за све – оцијенио је предсједник Владе у разговору са представницима медија.

Кривокапић је саопштио да је Влада у финалној фази дефинисања пакета подршке медијима, који ће се састојати од Јавног конкурса за ЦОВИД-19 који ће Министарство јавне управе, дигиталног друштва и медија ускоро расписати, те да се разматрају и друге мјере. Он је казао да је заједно са министарком Срзентић покренуо Континуирани медијски дијалог како би се, кроз серију отворених и конструктивних састанка, ријешили вишегодишњи проблеми медијске заједнице у Црној Гори, који се односе, прије свега, на неравноправан статус медија на медијском тржишту, али унапређење институционалног и нормативног оквира у којем медији дјелују.

Ова Влада жели да, без обзира на уређивачке политике, дефинише јасне процедуре и правила како би средства из буџета Црне Горе која се опредјељују за медијске садржаје, била распоређена на транспарентан начин – казао је предсједник Владе.

Премијер је саопштио да је Влада већ отпочела активности на изради Медијске стратегије, али да није циљ да доносимо документа која немају адекватну примјену, већ она која ће у пракси бити имплементирана и чији ефекти ће бити мјерљиви. Такође, је казао да је упознат са замјеркама које су пратиле доношење медијских закона и да се сва ова питања у наредном периоду морају размотрити кроз унапређење постојећих рјешења или израду нових.

Медији у Црној Гори треба да имају адекватан амбијент у којем дјелују како би могли да несметано и професионално раде свој посао. У наредном периоду кроз овај механизам и кроз анкете које смо покренули циљ нам је да препознамо потребе и проблеме медијске заједнице. Ако вас не питамо и не ослушкујемо, онда ни јавне политике немају своју сврху, оцијенила је Срзентић.

Она је закључила да треба да удружујемо снаге и да заједно радимо како би унаприједили амбијент за рад медија, али и конструктивно рјешавали проблеме заједнице. Представници медија су поздравили покретање дијалога у циљу рјешавања проблема медијског сектора, те указали на финансијске проблеме са којима се суочавају усљед пандемије коронавируса. Такође су указали да је у наредном периоду неопходно на системски начин прићи рјешавању проблема, кроз унапређење медијске регулативе, те увођења транспарентног приступа у погледу финансирања из јавних средстава.

Циљ Континуираног дијалога са медијима је добијање информација о највећим изазовима из системског угла, како би се удруженим снагама постигла дугорочна рјешења у изазовима са којима се сусрећу сви представници медијске заједнице у свом раду. Поштујући епедимиолошке мјере, премијер Кривокапић и министарка Срзентић ће се и у наредном периоду састајати са представницима медија.

Извор: Борба