Владимир Радомировић: Новинари са Косова могу да рачунају на подршку УНС-а

Тема: Црногорски закон да препозна фриленсере
17/04/2021
Кандидати за чланове Савјета РТЦГ
20/04/2021
Тема: Црногорски закон да препозна фриленсере
17/04/2021
Кандидати за чланове Савјета РТЦГ
20/04/2021

Председник удружења новинара Србије Владимир Радомировић током викенда посетио је новинаре на Косову и са њима разговарао о условима у којима раде и како побољшати њихов статус и афирмисати младе људе да се определе за ову увек изазовну и узбудљиву професију. Највећи проблем је, каже, недостатак комуникације међу члановима удружења, јер “ми смо кућа свих новинара и учинићемо све да сазнамо судбину наших колега који су нестали и убијени на Косову”.

Радомировић је за Косово онлајн рекао да је дошао да охрабри све новинаре и да поручи да новинари са Косова увек могу да рачунају на подршку матичног савеза Удружења новинара Србије.

“Удружење новинара Србије жели да ојача новинаре на Косову и Метохији. Знамо да су сви новинари на КиМ угрожени и да имају велике проблеме у раду. До сада УНС није имао довољно слуха за оно што се дешава, многе колеге су се жалиле. Ми смо овде да то исправимо, да помогнемо колегама и да убудуће УНС буде много присутније на КиМ и да колеге знају да могу да рачунају увек на подршку не само из Београда већ и овде на терену”, рекао је Радомировић.

Он је истакао да је недостатак комуникације новинара са својим представницима са Косова један од највећих проблема.

“Оно што смо сазнали од колега у Косовској Митровици и Грачаници је да је недостатак комуникације са представницима УНС на Ким и да дуго нису имали ни састанке са њима, да они не обраћају пажњу на проблем који се свакодневно дешавају. То желимо да исправимо и да људи једноставно знају да је УНС њихова кућа и да ту имају сву подршку и помоћ која им је потребна”, казао је Радомировић.

Многе ствари Радомировић је тек ових дана сазнао иако је и сам дуго извештавао са Косова. О проблемима је како каже увек спреман да разговара, али поручује да УНС жели да зна шта се на Косову дешавало колегама које су киднаповане и које су нестале док су радиле свој посао на Косову.

“Важно је да сазнамо шта је то што мучи наше колеге овде и да заједно дођемо до решења. Ми већ годинама инсистирамо да убиства и отмице наших коле буду коначно истражени и да они који су одговорни за те злочине буду приведени правде. До сада држава није имала слуха за то, али сада имамо управо заслугом УНС-а имамо у плану радне групе за безбедност и заштиту новинара управо отварање истрага о отмицама и убиствима новинара на КиМ”, рекао је он , уз подсећање да је Косово територија са највећим бројем убистава новинара.

“Западне организације које се баве слободом медија уопште не узимају у обзир ту чињеницу. Ми смо успели пре неколико година у сарадњи са колегама из Косовског-албанског удружења новинара да поднесемо једну резолуцију Европској федерацији новинара о истрагама убистава наших колега, али на жалост до сада ништта није урађено, чак ни Специјални суд у Хагу до сада ништа није урадио. Сада је наша држава показала интересовање за то и ову прилику не смемо да пропустимо јер је она можда последња да дођемо до правде за наше убијене колеге”, казао нам је Радомировић.

Радомировић поручује да је снага удружења у самим новинарима, у њиховом ангажовању и о омасовљавању удружења. То је, према његовим речима, пут којим ће се новинари изборити за себе и своја права.

“Новинари и на КиМ и у остатку Србије могу да се изборе за своја права само ако удружење УНС буде јако, ако што више чланова буде имало и ако ти чланови буду мотивисани да учествују у раду удружења и да помогну да се наша професија врати на неку стару славу. Да политичари зазиру од новинара, а не као што је сада ситуација, да новинари зазиру од политичара и да се плаше како ће неки политичари или било ко, ко има моћ, реаговати на оно што они објаве. Важно је да нас буде много више него што нас је сада, а то је 2.000 у УНС, онда ћемо се много боље борити за своја права и коначно ће се и политичари и тајкуни плашити новинара и наше моћи”, изјавио је Радомировић.

Извор: УНС