Влаовић – Попа: Власт да створи амбијент за спречавање напада на новинаре

Европска комисија: Испитати нападе на новинаре, напредак у РТЦГ
18/05/2022
Савјет РТЦГ: Поразно што Раонић запошљава људе који немају стручну спрему
19/05/2022
Европска комисија: Испитати нападе на новинаре, напредак у РТЦГ
18/05/2022
Савјет РТЦГ: Поразно што Раонић запошљава људе који немају стручну спрему
19/05/2022

Питање безбједности и слободе медија и новинара мора остати у фокусу пажње Владе, а сваки напад на новинаре и имовину медија мора бити строго санкционисан, поручено је на састанку министарке културе и медија Маше Влаовић и шефице Делегације ЕУ у Црној Гори Оане Кристине Попе.

Како је саопштено из Министарства културе и медија, Влаовић је казала да очекује да ће томе допринијети измјене Кривичног законика које предвиђају строже казне, наводећи да ће држава настојати да кроз јаку међусекторску сарадњу пружи брз одговор у расвјетљавању неријешених случајева.

“Приоритет Министарства културе и медија биће измјене сета медијских закона – Закона о медијима, Закона о националном јавном емитеру РТЦГ, Закона о аудиовизуелним медијским услугама, како би се што боље уредила ова област и испуниле обавезе из Поглавља 10 – Информационо друштво и медији”, истакла је Влаовић.

Попа је оцијенила да власти морају створити амбијент за спрјечавање напада на новинаре, новинарке и медије и осигурати амбијент за медијске слободе.

“И даље смо забринути због неријешеног убиства Душка Јовановића и напада на Оливеру Лакић. У последњем годишњем извјештају за Црну Гору Европске комисије констатује се забринутост због ограниченог напретка у слободи медија, борби против дезинформација, говора мржње, узнемиравања на интернету”, навела је Попа, поручујући да ће ЕУ наставити да подржава пројекте медијског сектора.

Говорећи о ресору културе, Влаовић и Попа су сагласне да је култура мека моћ у подизању општих вриједности друштава младих демократија и ресор који је нарочито био погођен за вријеме пандемије коронавируса, која се одразила на културне ствараоце.

Влаовић је истакла да се степен развијености једне земље мјери степеном развијености културе, поручујући да ће Министарство, на чијем је челу, бити посвећено изради националног програма развоја културе 2022-2026, интензивирању развоја и допуна законске регулативе из области културе, те унапређењу система заштите културне баштине.

“Министарство ће у пуном капацитету користити могућности које пружају програм “Креативна Европа” и ИПА пројекти. Културни ствараоци су били погођени пандемијом коронавируса, зато морамо кроз различите програме, просторе као што су затворене фабрике и институције ставити у службу културе кроз културне хуб-ове, који могу постати сигурна стваралачка база црногорским умјетницима”, казала је Влаовић.

Попа је рекла да је култура битна, јер се кроз ту област приближавају вриједности ЕУ црногорским грађанима, указујући на бројне манифестације из области културе које финансира ЕУ.

“Зато је ЕУ подржала више пројеката из области културе, кроз програм “Креативна Европа” и ИПА пројекте. Ради се о брзим начинима финансирања, који могу допринијети угроженој индустрији погођеној негативним последицама пандемије коронавируса”, истакла је Попа и изразила задовољство што је ресору културе, у новоизабраној Влади, дато значајније мјесто.