Власт да обезбиједи измјену Закона како би се омогућила професионализација РТЦГ

Синдикат медија: Потребан системски приступ едукацији новинара о медијској писмености
03/06/2024
Владимир Путин: У Украјини убијено 30 руских новинара, не дозвољавају да испитамо шта се десило
05/06/2024
Синдикат медија: Потребан системски приступ едукацији новинара о медијској писмености
03/06/2024
Владимир Путин: У Украјини убијено 30 руских новинара, не дозвољавају да испитамо шта се десило
05/06/2024

Међународна и Европска федерација новинара (ИФЈ-ЕФЈ) и Синдикат медија Црне Горе (СМЦГ) упутили су отворено писмо посланицима у црногорској Скупштини, наводећи да изражавају озбиљну забринутост због суштинских измјена нацрта Закона о националном јавном емитеру у Црној Гори у посљедњем тренутку, саопштено је из СМЦГ.

У отвореном писму се наводи да је Кабинет премијера Милојка Спајића измијенио договорени текст закона, на којем је радна група за медијско законодавство радила скоро 30 мјесеци, без јавне расправе.

Додали су да постоје информације да није било ни адекватног дијалога са релевантним министарством.

Позвали на појашњење разлога за измјену и апеловали на власти да обезбиједе да се текст измијени “како би се омогућила професионализација руководеће структуре Јавног сервиса и гарантовало нормално функционисање медијског сектора”.

Кључне измјене закона односе се на смањење критеријума за генералног директора са досадашњих 10 на пет година искуства, као и дозвољавање оглашавања у ударном термину за националног емитера, који је у потпуности завистан од државног финансирања”, пише у писму.

Казали су да је такав потез Спајићевог кабинета необјашњив, с обзиром на то да је, наводе, почетна намјера измјена закона била управо повећање критеријума за руководеће структуре у Јавном сервису.

Поручили су да увођење могућности додатних прихода за Јавни сервис, без претходне корекције буџета који обезбјеђује држава, “уводи нелојалну конкуренцију у медијски сектор и доводи у питање одрживост медија”.

“Иако су медијски закони дио тзв. Пакета за оцјену привремених мјерила (ИБАР), снажно вјерујемо да свака суштинска реформа треба да омогући ефикасну владавину права и приоритизује заступање јавног интереса. Такве суштинске промјене ће имати значајан утицај на медијски систем и неће се лако исправити накнадним законодавним промјенама”, закључује се у писму.