Врховни суд одбио ревизију одлуке Вишег суда: Борис Раонић незаконито именован за директора РТЦГ у августу 2021. године

Свјетски медији Израелу: Напади на новинаре су напади на истину
02/03/2024
Поводом одлуке Врховног суда: РТЦГ се жали Уставном суду
04/03/2024
Свјетски медији Израелу: Напади на новинаре су напади на истину
02/03/2024
Поводом одлуке Врховног суда: РТЦГ се жали Уставном суду
04/03/2024

Врховни суд Црне Горе одбио је ревизију одлуке Вишег суда према којој је генерални директор Радио телевизије Црне Горе (РТЦГ) Борис Раонић незаконито именован у августу 2021. године на ту функцију.

Ревизију је тражила РТЦГ, а Врховни суд је одбио као неосновану.

У одлуци Врховног суда, између осталог, стоји и да је Комисија РТЦГ-а за оцјену подниејтих пријава на тадашњи конкурс оцијенила да кандидати Милутин Стијеповић, Никола Марковић, Срђан Човић и Раонић испуњавају услове расписаног конкурса.

“… и да су им пријаве потпуне и благовремене, након чега је на следећој сједници Савјета РТЦГ спроведен поступак интервјуисања и приступило се гласању и именовању… Стога тужени (РТЦГ), који је сам поднијете пријаве ових кандидата, па и тужиоца (Николе Марковића) оцијенио потпуним и уредним у оваквој правној ситуацији, у судском поступку то са успјехом не може истицати. Дакле, како је тужени прихватио тужиоца као учесника конкурса, да испуњава све конкурсом предвиђене услове… па је његова пријава оцијењена као потпуна и ушла у предвиђену процедуру, без утицаја су на другачију одлуку наводи ревизије туженог да тужилац не може са успјехом побијати предметну одлуку о избору јер не испуњава прописане услове по наведеном конкурсу”, наводи се између осталог у пресуди Врховног суда.

Поновни избор Раонића на чело РТЦГ упркос правоснажној пресуди Вишег суда испитује и Специјално државно тужилаштво (СДТ).

СДТ је чекао одлуку Врховног суда и Основног суда у Подгорици о избору Раонића, како би одлучило о кривичним пријавама против њега, појединих чланова Савјета, адвокатице медијске куће и шефа правне службе.

извор: вијести