Вујовић-Рајзинг Рајнке: Сарадња са Америчком амбасадом доприноси очувању културне баштине и јачању слободе медија

Тамара Вујовић: Унапређење медијског сектора у врху приоритета
05/01/2024
ЖИВОЈИН РАКОЧЕВИЋ СА КОСМЕТА: Култура, духовност и државност су друго име Косова и Метохије
12/01/2024
Тамара Вујовић: Унапређење медијског сектора у врху приоритета
05/01/2024
ЖИВОЈИН РАКОЧЕВИЋ СА КОСМЕТА: Култура, духовност и државност су друго име Косова и Метохије
12/01/2024

Уз подршку Америчке амбасаде у Црној Гори, кроз пројекте као што је Амбасадорски фонд за очување културне баштине, те подршку професионализацији медија, продубљује се сарадња која ће допринијети очувању богате културне баштине и јачању слободе медија Црне Горе, закључено је на данашњем састанку министарке културе и медија Тамаре Вујовић, и амбасадорке Сједињених Америчких Држава у Црној Гори Џуди Рајзинг Рајнке.

Састанак је одржан у Директорату за медије, што, како је министарка истакла, указује на једнаку важност коју министарство придаје и медијима и култури.

Вујовић је нагласила значајан напредак који је постигнут у области медијске сцене у Црној Гори, истичући усвајање прве Медијске стратегије која ће бити примјењивана у земљи, наводи се у саопштењу Министарства културе и медија.

Ова стратегија, према ријечима министарке представља кључни корак ка унапређењу медијске ситуације и јачању медијских слобода.

– Једна од кључних тачака стратегије је санкционисање говора мржње, као и подстицање грађана на медијско образовање – казала је Вујовић.

Она је најавила да се активно ради на изради сета закона који ће додатно унаприједити регулативу у вези са власништвом над медијима, с циљем спречавања медијске доминације. Ови закони ће, како додаје, имати за циљ стварање праведног и транспарентног окружења за медијске организације, промовисање конкуренције и осигуравање разноликости медијског пејзажа.

Министарка је нагласила да су при изради ових закона узети у обзир најбоље међународне праксе и искуства, као и мишљења релевантних актера у медијском сектору.

– Медији који не поштују правила неће бити у могућности да користе државне фондове. Надлежности Агенције за електронске медије ће се додатно проширити, како би се спријечило приказивање неприкладног садржаја, али наравно, уз очување слободе медија, што је темељ демократског друштва – навела је Вујовић.

Она је изражавајући увјерење да ће медијски закони ускоро бити усвојени, истакла да ће њихово усвајање допринијети затварању поглавља 23.

Говорећи о култури, министарка је нагласила да су њени приоритети усмјерени ка јачању црногорских културних образаца, уважавајући све различитости.

– Црна Гора је грађанска држава, и ми ћемо развијати богатство и разноликост које она носи – истакла је министарка.

Амбасадорка Рајнке је изразила подршку и спремност Сједињених Америчких Држава да буду партнери Црној Гори у остваривању њених евроатлантских циљева.

Она је поздравила опредјељење Министарства културе и медија да континуирани ради на остварењу планова и намјери тренутне администрације на челу са министарком да настави тамо гдје су њени претходници стали.

– стичемо са задовољством сарадњу наше двије земље у области културе и сматрамо да је важно наставити њено даље унапређење, посебно кроз Амбасадорски фонд за очување културне баштине. Овај Фонд је основан с циљем очувања вриједне културне баштине и унапредјења односа Сједињених Америчких Држава са земљама с којима имамо чврсте дипломатске везе – истакла је амбасадорка.

Она је навела да је до сада, Амбасада Сједињених Америчких Држава издвојила средства за неколико пројеката у Црној Гори, као што су обнова дијела бедема Старог града у Котору, рестаурација шедрвана Хусеин пашине џамије у Пљевљима, обнова дренажног система манастира Пива, очување остатака Фрањевачког манастира у Котору, конзервација колекције икона у власништву Градског музеја у Херцег Новом…

Амбасадорка је истакла да је Црна Гора до сада успјешно аплицирала за подршку кроз овај програм и у конкуренцији идеја из цијелог свијета добила средства за чак осам пројеката од 2003. године.

Од програма који пружају подршку медијима у Црној Гори, важно је издвојити Амбасадин Програм подршке професионализацији медиј, додала је.

Амбасада, како је казала, подржава пројекте медија и цивилних организација које доприносе слободи медија и унапређењу професионалних новинарских стандарда у Црној Гори. Један од примјера добре праксе у области борбе против дезинформација је пројекат Дигитални форензички центар Атлантског савеза Црне Горе, који Амбасада подржава, а који детектује лажне инфомације и пропаганду усмјерене на поткопавање демократских процеса у Црној Гори.

– Саговорници су се нагласили важност наставка америчке подршке пројектима и иницијативама који доприносе очувању културне баштине, јачању слободе медија и унапређењу медијског образовања. Ова сарадња ће даље јачати везе Црне Горе и Сједињених Америчких Држава, те допринијети развоју и напретку обје земље – закључује се у саопштењу.