Годину дана како “Политика” и поред пресуде у “главу листа” није вратила име оснивача

Наводно пријетио посланици у Србији: Ухапшен новинар Томислав Ловрековић!
06/01/2021
Лексикон медијске писмености
09/01/2021
Наводно пријетио посланици у Србији: Ухапшен новинар Томислав Ловрековић!
06/01/2021
Лексикон медијске писмености
09/01/2021

Адвокатска канцеларија Луке Јовановића, правног заступника Даворина Рибникара, саопштила је данас да се 10. јануара навршава годину дана како је Први основни суд у Београду донео решење којим се Политика новине и магазини д.о.о, издавач листа Политика, обавезује да изврши пресуду којом се у „главу листа“ враћа име породице оснивача листа.

У саопштењу се наводи да се издавач листа Политика том пресудом обавезује да изврши пресуду Вишег суда у Београду од 17. јула 2017. године и врати имена оснивача и директора листа из породице Рибникар у главу листа Политика, као и њен оригиналани изглед и престане са даљим кршењем моралних права аутора главе листа Политика.

Као пуномоћник Даворина Дарка Рибникара у извршном поступку који се води против ПНМ, желим да обавестим јавност да лист и даље не извршава ову пресуду, а коју је Апелациони суд преиначио 4. септембра 2019. године, иако је имала прилику да то учини добровољно до 6. новембра 2019. године, навео је Јовановић.

До данас су Политици, у току извршног поступка пред Првим основним судом у Београду, изречене новчане казне у укупном износу од 1.500.000 динара и донета решења о њиховом извршавању у износу од 800.000 динара, наводи се у саопштењу адвокатске канцеларије.

Јовановић тврди и да је Политика поднела у потпуности неосновану тужбу којом тражи за себе изузеће од обавеза одређених правноснажним решењем Првог основног суда у Београду, а да је „тужна симболика“ што је прво рочиште у тој парници заказано за 25. јанауар 2021. године, на Дан Политике.

Извор: УНС