Група НВО тражи: Хитне измјене закона о РТЦГ!

Коначно правда: Анђела Ђикановић, уредник ФОС-а, није изазивала панику и неред!
12/01/2021
Биједа домаћег новинарства: Удружење новинара Црне Горе 150 година црногорског новинарста дочекује са потопљеним просторијама, под кључем ДПС-а и остављено на ледини!
14/01/2021
Коначно правда: Анђела Ђикановић, уредник ФОС-а, није изазивала панику и неред!
12/01/2021
Биједа домаћег новинарства: Удружење новинара Црне Горе 150 година црногорског новинарста дочекује са потопљеним просторијама, под кључем ДПС-а и остављено на ледини!
14/01/2021

Група невладиних организација (НВО) која се бави медијима доставила је данас предсједницима Владе и Скупштине
иницијативу за хитне измјене Закона о Радио Телевизији Црне Горе (РТЦГ) о којој би се расправљало на сједници парламента најављеној за 20. јануар.

Иницијативу су доставили Медиа центар, Центар за истраживачко новинарство и Институт за медије Црне Горе.

Директор Медиа центра, Горан Ђуровић, казао је да иницијативом желе да скрену пажњу најодговорнијим људима у извршној и законодавној власти на потребу доношења хитних измјена и допуна Закона о националном јавном емитеру.

Он је подсјетио да је Закон донијет 27. јула прошле године захваљујући већини Демократске партије социјалиста (ДПС) и његових коалиционих партнера, наводећи да по важећем закону поступак именовања чланова Савјета РТЦГ треба да буде спроведен у јануару ове године.

“Уколико би се процедура именовања чланова новог Савјета спровела по важећем пропису, био би то велики корак уназад у примјени кључних стандарда Европске уније (ЕУ) и Савјета Европе који се односе на самосталност управљачких органа у јавним емитерима“, сматра Ђуровић.

Он је рекао да је актуелни Закон о РТЦГ, у погледу начина избора и разрјешења чланова Савјета те медијске куће, најнеповољњи до сад.

„Јер дозвољава да се чланови Савјета суштински бирају вољом већине посланика у Административом одбору (а затим потврде на пленарној сједници Скупштине) док је разрјешење чланова Савјета могуће обавити на основу других законских прописа који прописују санкције за јавне функционере“, навео је Ђуровић.

Он је казао да се у претходним законима о РТЦГ избор чланова Савјета обављао на основу воље овлашћених предлагача и без утицаја посланика, док је разрјешење члана Савјета било могуће само у случајевима и под условима које је прописивао закон о РТЦГ.

„Уколико Скупштина спроведе процедуру избора новог Савјета по важећем пропису, нови сазив неће имати карактер самосталног тијела“, сматра Ђуровић.

Према његовим ријечима, Савјет бира и разрјешава генералног директора, који касније бира директоре организационих јединица, а сви заједно старају се о одговорном пословању јавног сервиса.

„Уколико Савјет РТЦГ није самосталан, онда ће генерални директор и сви други руководиоци бити под хипотеком партијске припадности“, казао је Ђуровић.

Он је рекао да нови сазив Скупштине Црне Горе има обавезу да одмах унаприједи стање у области информисања јавности на начин што ће допринијети професионализацији РТЦГ и ослобађању од утицаја политичких партија.

Тиме би, како је навео, у Црној Гори био успостављен демократски стандард који би тешко могао бити урушен без обзира који политички штити власт.

“Својим односом према иницијативи НВО посланици и Влада показаће на дјелу да ли желе истинску професионализацију и самосталност РТЦГ или само наставак контроле и партијског утицаја на рад јавног сервиса“, казао је Ђуровић.

Он је рекао да се нада да већина у Скупштини има исте жеље као и већина грађана Црне Горе „а то је да се РТЦГ ослободи партијског утицаја (власти и опозиције) и коначно учини професионалним јавним сервисом који припада и на услузи је свим грађанима.“

Он је рекао да иницијатива НВО, уколико буде прихваћена, неће довести до пролонгирања пријеко потребне смјене актуелног руководства РТЦГ, „већ само допринијети да нови сазив Савјета и ново руководство не буду под хипотеком блискости са актуелном влашћу.“

Он је казао да се подносиоци иницијативе надају да већина у Скупштини неће искористити пропис који је донио ДПС за „освајање“ РТЦГ „и да неће због краткотрајне привидне користи додатно погоршати стање у РТЦГ.“

„Уколико се буде на основу важећег прописа (којег је донио ДПС) именовао Савјет, свака наредна власт имаће легитимитет да то ради на исти начин и именује своје људе на руководеће позиције у РТЦГ у односу на резултате избора“, рекао је Ђуровић.

Он је подсјетио да је Медиа центар прије новогодишњих празника доставио посланичким клубовима и министарки јавне управе, дигиталног друштва и медија Анализу положаја Савјета у законима од 2002. до 2020. године.

„Као и приједлог измјена и допуна Закона са образложењем, како би Влада и посланици на што једноставнији начин могли да изврше неопходне измјене прије именовања нових чланова Савјета РТЦГ“, навео је Ђуровић.

Он је рекао да до данас нијесу добили одговор.

„Предложеним измјенама Закона о РТЦГ тражимо да процедура именовања чланова Савјета буде слична оној коју су прописивали претходни закони о РТЦГ из 2002. и 2008. године, а по којој су умјесто посланика, кандидате за чланове Савјета именовали овлаштени предлагачи из организација цивилног друштва“, казао је Ђуровић.

Он је рекао да су, осим процедуре којом се жели смањити простор за утицај политичких партија на именовање чланова Савјета, предложени и пооштрени критеријуми за овлаштене предлагаче из реда НВО.

„Како би се осигурало да само истински активне и кредибилне организације учествују у овом процесу и именују људе са
интегритетом“, закључио је Ђуровић.