Данијелу Симићу забрањен улазак у Хрватску због извјештавања из Донбаса

За младе ТВ и новине готово да не постоје
15/08/2023
Реаговање УНЦГ: Тражимо реакцију Међународне федерације новинара, Данијелу Симићу мора бити обезбјеђена слобода кретања
17/08/2023
За младе ТВ и новине готово да не постоје
15/08/2023
Реаговање УНЦГ: Тражимо реакцију Међународне федерације новинара, Данијелу Симићу мора бити обезбјеђена слобода кретања
17/08/2023

Ратни репортер Данијел Симић је данас око подне задржан на граничном прелазу Батровци, са хрватске стране, гдје је чекао три сата без икаквог образложења, затим је приведен на информативни разговор, те му је потом уручено рјешење о одбијању уласка у земљу.

– Прво ме гранична полицајка са шалтера одвојила са стране. Након детаљне полицијске контроле и претреса возила, питали су за име оца, адресу становања и број телефона. Након тога ми је полицијски службеник рекао да ће „доћи колеге да обаве разговор са мном“ и да сачекам мало. Али да „неће из Загреба, па ће бити брже“ То мало се растегло на два сата чекања – свједочи Симић.

Након тога, Симића су позвали у просторије граничног прелаза. Тамо су га у полицијској станици дочекали људи који се нису представили по имену, али су рекли да су из хрватске обавјештајне службе.

 Генерално, занимало их је откуд и како сам се ја нашао у Донбасу. Кад сам први пут дошао, ко су ми били контакти, а посебно како сам направио разговор са Вјекославом Пребегом, хрватским плаћеником. У суштини, сва питања која су ми поставили, ја сам већ одговорио јавно више пута у много наврата за медије. Тако да је разлог за малтретирање и противправно задржавање искључиво моје ратно извјештавање из Донбаса и други политички ставови, што ми је неколико пута наглашено током интервјуа. Дакле, ово је чисто притисак на мене због мог рада. То најбоље илуструје колико се у ЕУ поштују људска и новинарска права, односно слободе мисли и говора – закључује Симић.

На рјешењу које је добио, није назначено да ли је Симићу трајно забрањен улаз.

Додао је да ће одговор и објашњење потражити званично од Конзулата Хрватске у Бањалуци.

Извор: РТРС