Дебата у Бијелом Пољу: За одбрану истине у поплави дезинформација и пропаганде

Ранко Павићевић, члан УНЦГ, о новинарству, РТЦГ-у и домаћим медијима
09/06/2021
Тамара Срзентић за ДФЦ: Нема бољих медија без дијалога!
12/06/2021
Ранко Павићевић, члан УНЦГ, о новинарству, РТЦГ-у и домаћим медијима
09/06/2021
Тамара Срзентић за ДФЦ: Нема бољих медија без дијалога!
12/06/2021

“Толеранција и култура дијалога је минимум који као друштво морамо да научимо и његујемо, иначе упадамо у проблем радикализације јавногпростора чије посљедице су опасне, упозорили су данас учесници трибуне ,,За мржњу немам ти кад” одржане у галерији Центра за културу,,Војислав Булатовић Струњо”, у Бијелом Пољу.

Скуп је организовао Институт за медије Црне Горе у оквиру иницијативе ,,Читај између редова”, који је подржала Амбасада САД у Подгорици, уоквиру програма подршке професионализацији медија 2020. године.

Говорници су се сагласили у ставу да су лоше комуникацијске праксе у порасту, да томе доприносе политичари, медији и друштвене мреже који ,,профитирају” на подјелама и разликама.

Историчар Един Смаиловић, програмска координаторка Института за медије Дина Бајрамспахић и новинарка Милена Бубања-Обрадовић су констатовали пораст увредљивог и говора мржње и оцијенили да је образовање,,неизоставан” пут ка креирању друштвене отпорности на такве садржаје и лоше комуникацијске праке.

,,Вулгаризација језика, радикализација јавног простора и наратива, замијенила је језик чињеница и аргумената…Ако нас школа не научи шта су прави извори и не пружи нам структуру, онда ћемо медијске поруке и интернет користити да боравимо у медијским балонима истомишљеника, што је потенцијално предворје насиља”, указала је Бајрамспахић уз апел државним иснституцијама да се системски позабаве овим питањима.

Милена Бубања-Обрадовић је оцијенила да су професионалних стандарди у паду, да чак и традиционални медији говоре језиком полова И заузимањем страна.Навела је да су могућности интернет неограничене, али да их треба каналисати медијским образовањем, какоби се тај ресурс користио за лично и друштвено добро.
Историчар Един Смаиловић је сагласан да је јачање медијског образовања неопходно, али сматра да је преамбициозно у овом тренутку очекивати да ће оно заживјети у Црној Гори.

Указао је да је непходна континуирана едукација кадра, кога, како оцјењује, тренутно у Црној Гори нема, како би се ,,одговорило назабрињавајућу друштвене трендове, попут историјског ревизионизма и фашизације друштва”. ,,Када се год требало укрцати у неку брод за напредак, ту се Црна Гора укрцавала посљедња, или су је укрцавали”, рекао је Смаиловић.

На скупу је било ријечи и о утицају актуелних друштвених дешавања на ставове младих и њихово ,,склизнуће” у конзервативизам, те о појачаном вербалном насиљу над женама у јавном простору.
Панелу је претходио разговор са представницима 33 основне и средње школе у Црној Гори, којима је предочена иницијатива Националне коалиције за медијску писменост којом се од Министарства просвјететражи да донесе одлуке о томе да ученици свих основних и средњих школа у Црној Гори изучавају медијско-информациону писменост као обавезни изборни програм. Таква могућност је за сада дата само ученицима гимназија.

(Овај текст је израђен у оквиру пројекта ,,Читај између редова”, који спроводи Институт за медије Црне Горе уз финансијску подршку Амбасаде САД у Подгорици кроз Програм подршке професионализацији медија за 2020. годину. Мишљења, налази, закључци или препоруке који су овдје изнесени су став аутора и не одражавају нужно став Стејт департмента/Владе САД)