Директор тајну крије

УНЦГ поводом отказа Туфика Софтића: Добио батине, па отказ, а лажни домаћи и међународни заштитници новинара ћуте!
14/06/2022
Новинар “Вијести” опет нападнут испред суда
18/06/2022
УНЦГ поводом отказа Туфика Софтића: Добио батине, па отказ, а лажни домаћи и међународни заштитници новинара ћуте!
14/06/2022
Новинар “Вијести” опет нападнут испред суда
18/06/2022

Из РТЦГ-а тврде да немају податке о радном учинку доскорашњег шефа спољнополитичке редакције, иако им је првобитно то било образложење за његово разрјешење. У одговору Вијестима, Јавни сервис сада тврди да Мићуновић није ни смијењен, већ само распоређен на друго радно мјесто. Државна медијска кућа, уз кршење законског рока, одговорила на захтјев “Вијести” за слободан приступ информацијама у том случају

Бивши уредник редакције за спољну политику Телевизије Црне Горе Владан Мићуновић није могао бити смијењен због радног учинка, јер РТЦГ нема такве податке.

Мићуновић није ни смијењен, како је то раније саопштио генерални директор Јавног сервиса Борис Раонић, већ је прераспоређен на друго радно мјесто.

То се, поред осталог, наводи у рјешењу на захтјев за слободан приступ информацијама које је “Вијестима”, мимо законског рока од 15 дана, достављено скоро два мјесеца након што је захтјев упућен.

Генерални директор РТЦГ Борис Раонић саопштио је средином априла да је Владан Мићуновић смијењен у редовној процедури, да одлука о смјени Мићуновића није његова, већ да је донијета “на основу хијерархијски дефинисаних процедура, истим оним које је он спроводио док је био руководилац”.

”Инцијатива је покренута због његовог радног учинка и евиденције о присуству на радном мјесту. Сви детаљи по том питању могу по потреби бити достављени заинтересовној јавности. За уредника су неприхватљиви у сваком озбиљном медију”, написао је 15. априла на друштвеној мрежи Фејсбук Борис Раонић.

”Вијести” су Јавном сервису, након што је новинарку на то упутио Раонић, сјутрадан упутиле захтјев за СПИ. Од РТЦГ тада је тражено да се омогући увид у иницијативу за покретање поступка за смјену, евиденцију о присуству на радном мјесту Владана Мићуновића, евиденцију о његовом радном учинку, рјешење о смјени Мићуновића, као и уговор Владана Мићуновића.

Из РТЦГ нису одговорили на први захтјев од 16. априла, па је редакција 9. маја Јавном сервису упутила још један допис. Како ни на тај захтјев није одговорено, Друштво професионалних новинара Црне Горе (ДНПЦГ) поднијело је Агенцији за заштиту личних података и слободан приступ информацијама жалбу због ћутања управе.

У рјешењу које је редакцији достављено скоро два мјесеца од првог захтјева, новинарки је дозвољен дјелимичан приступ информацијама, а односи се на документа – уговор о раду Владана Мићуновића и евиденција о присуству на раду.

Новинарки је одбијен приступ информацији која се односи на иницијативу за покретање поступка за смјену, евиденцију о радном учинку Мићуновића и рјешења о његовој смјени. Увид у иницијативу за покретање поступка за смјену и евиденцију о радном учинку “Вијести” су тражиле јер се на то, указујући “на пар чињеница које су везане за његов радни ангажман” на Фејсбуку поменуо Раонић.

Из РТЦГ су, у рјешењу на захтјев за СПИ, навели да се приступ тим информацијама не може омогућити “јер се исти подаци не налазе у посједу Радио и Телевизије Црне Горе”.

”Наиме, запослени Владан Мићуновић није лице које је именовано, нити лице са посебним овлашћењима као што су то по Статуту РТЦГ генерални директор, директор Радија и Телевизије и уредници програма, већ лице које има радно-правни статус као и сви остали запослени у РТЦГ”, пише у образложењу рјешења.

Додаје се и да “запослени Владан Мићуновић није смијењен са радног мјеста”.

”Већ је само због потреба процеса рада прераспоређен на друго радно мјесто, а које одговара његовој стручној спреми, знањима и способностима у складу са Законом о раду, колективном уговору и општим актима послодавца која регулишу ову материју…”, додаје се у образложењу рјешења.

Мићуновић је раније негирао наводе да није испуњавао радне обавезе, казао да то “није разлог” његове смјене и саопштио да га је Раонић “мјесецима малтретирао и прогањао без икаквог повода”, те на крају смијенио.

Раонић је негирао наводе о наводном малтретирању.

Доставили евиденцију долазака на посао за дане након смјене
Из Јавног сервиса “Вијестима” су на захтјев за СПИ доставили евиденцију долазака Владана Мићуновића на посао, али се та евиденција не односи на период прије смјене са радног мјеста уредника редакције за спољну политику, већ на дане након што су “Вијести” упутиле захтјев за СПИ – од 16. априла, до дана након што је Јавном сервису упућен и други захтјев – 10. мај.

Редакцији је, у складу са захтјевом, достављен и уговор о раду Владана Мићуновића, склопљен 26. јуна 2017, када је именован за директора Телевизије Црне Горе. Његов мандат требало је да, према том уговору, траје до 26. јуна 2021, али је, на основу одлуке тадашњег генералног директора Божидара Шундића смијењен средином 2018.

Основни суд у Даниловграду донио је почетком 2021. године пресуду према којој је смјена Мићуновића са мјеста директора ТВ ЦГ била незаконита, а ту пресуду потврдио је касније и подгорички Виши суд.

Одговарајући на захтјев за СПИ из РТЦГ “Вијестима” су саопштили да је са Мићуновићем, уз основни уговор, склопљен и анекс Уговора о раду, али тај документ није достављен редакцији.

Извор: Вијести