Док новинари једва скрпе за мјесец: Директору РТЦГ-а плата 4000 евра!

Павол Салај: Некажњивост злочина над новинарима недостојна земље која жели у ЕУ
04/05/2023
Преминула Чедомила Бошковић, некадашњi новинар РТВЦГ
06/05/2023
Павол Салај: Некажњивост злочина над новинарима недостојна земље која жели у ЕУ
04/05/2023
Преминула Чедомила Бошковић, некадашњi новинар РТВЦГ
06/05/2023

Према предложеном најновијем Колективном уговору, који ових дана усаглашавају менаџмент и руководство двије синдикалне организације, генерални директор РТЦГ са 4000 евра постаће најплаћенији човјек у Црној Гори, када је јавна управа у питању.

Поређења ради, плата специјалног државног тужиоца Владимира Нововића не прелази 3500 евра.

Наиме, Раонић, уз основни лични доходак око 1800 еура, прима и варијабилни дио у износу од три просјечне плате у РТЦГ, на основу Уговора који му је омогућио Савјет РТЦГ на челу са предсјеником Веселином Дрљевићем. Дрљевићу је, пак, на предлог генералног директора Бориса Раонића повећан хонорар за ангажман у Савјету, као првом човјеку задуженом да заступа интересе грађана и оснивача Јавног сервиса.

Уколико би новопредложени Колективни уговор био усвојен, плате у РТЦГ би биле повећане у просјеку 100 евра, а самим тим генералном директору за 300 евра, који би са 4000 хиљаде примао рекордни лични доходак у Црној Гори.

Осим коефицијената, поменути Колективни уговор, који личне дохотке новинара изједначава са примањима курира и возача, проблематичан је и у члану 70. Тај члан који Раонић покушава да протури у колективни уговор, омогућио би му апсолутно, дискреционо право да отпушта запослене. Треба ли наглашавати колико би то у Јавном сервису било погубно по све који другачије мисле и недопустиво за медији који мора да буде гарант истине и чувар слободе говора.

извор: антена м