Доминик Прадали: Веома је тешко доћи до правде за новинаре

Секретар УНЦГ, Иван Милошевић, на “Првој”: Ненормалност нормалности!
30/06/2022
БИРН-ова летња школа истраживачког новинарства у Словенији
07/07/2022
Секретар УНЦГ, Иван Милошевић, на “Првој”: Ненормалност нормалности!
30/06/2022
БИРН-ова летња школа истраживачког новинарства у Словенији
07/07/2022

Француска новинарка Доминик Прадали изабрана је 2. јуна у Оману за председницу Међународне федерације новинара (ИФЈ). Већи део своје професионалне каријере провела је на националној телевизији где је била и главна и одговорна уредница. Искуство генералне секретарке француског Националног синдиката новинара и члана Извршног одбора ИФЈ у два мандата, била је додатна препорука за нову функцију. Десет дана након избора била је присутна на Генералној скупштини Европске федерације новинара (ЕФЈ) у Турској

Према Вашем мишљењу који су то највећи изазови са којима ће те се сусрести као нова председница ИФЈ? Које обавезе бисте издвојили као примарне?

,,Наша прва обавеза је да постигнемо да Генерална скупштина Уједињених нација усвоји посебну конвенцију за новинаре која би створила услове за тужбу против убица новинара и наручилаца тих убистава. Ово је веома важно свуда у свету, јер је у свакој земљи некажњеност једина ствар која помаже убицама да наставе да убијају новинаре. Од последњег Конгреса пре три године у свету убијено и страдало више од 200 новинара. То се мора зауставити!“

Поред безбедности, новинари широм света суочавају се и са лошим условима за рад.

,,Постоје две врсте проблема. Једни су екстерни и тичу се мафије и корупције које постоје мање више у свакој земљи. Други су интерни и тичу се услова за рад, пристојне плате и независности. Ситуација по питању ових ствари није добра и Међународна федерација новинара, па самим тим и Европска федерација новинара мора инсистирати на адекватним условима за рад. Такође, волела бих да видим више солидарности међу колегама и по другим питањима који су важни за побољшање услова рада у нашем послу.“

Европска федерација је подржала две Резолуције које се тичу убијених, киднапованих и несталих новинара на Косову и Метохији. Шта више од те подршке може ИФЈ да уради како би породице наших настрадалих колега дочекале правду?

,,У последњих 20 година убијено је 57 палестинских новинара. Последњи случај је био убиство Ширин Абу Акле, палестинско-америчке новинарке која је убијена док је извештавала. Цео свет је реаговао, али сада је поднета тужба. Тако да мислим да сваки пут када се деси убиство новинара било где у свету то треба да иде на међународни суд и да се тражи да убице и наручиоци убиства буду адекватно кажњени“.

Проблем су и углавном спори, неефикасни, па и корумпирани судови. Шта бисте поручили колегама, како бисте их охрабрили да не одустану од одбране своје професије?

,,Свуда је слична ситуација. И новинари из Мексика су нам рекли да им је потребна екстерна помоћ, а тако је, мање-више и у неким афричким, азијским и европским државама. Веома је тешко доћи до правде. Зато су нам потребни међународни суд и међународна конвенција. ИФЈ конвенција мора бити усвојена што пре. Ви у Србији треба да тражите од своје владе да јавно каже да ће подржати нову конвенцију која би допринела заштити новинара. Французи то још нису учинили, зато ћу писати председнику Емануелу Макрону и тражити да се побрине за то да Француска буде добар пример и да јавно каже да ће подржати нову конвенцију у Уједињеним нацијама.

Јасно сте дали до знања да се залажете за јединство и опстанак ИФЈ као јединствене организације. Да ли уступци, односно, више овлашћења које тражи ЕФЈ може да угрози то јединство?

,,Идеја о раздвајању је лоша, из два разлога. Прво, Европска федерација новинара не може да постоји без Међународне федерације новинара, чије је саставни део, односно, само њена регионална група. Друго, сви бисмо изгубили овом поделом, јер је сада потребна потпуна солидарност са свих страна да би се помогло новинарима да раде свој посао у нормалним условима, како у Европи, тако и у осталим деловима света.