Дритан Абазовић: Добили смо одговор у вези убиства Душка Јовановића

У ЦГ за годину није било тужби којима се притискају новинари
03/09/2023
Владимир Банић: Телевизијско новинарство је вештина површности
10/09/2023
У ЦГ за годину није било тужби којима се притискају новинари
03/09/2023
Владимир Банић: Телевизијско новинарство је вештина површности
10/09/2023

epa09915196 Montenegro's Prime Minister Dritan Abazovic during the taking of the solemn oath to members of parliament in Cetinje, Montenegro, 28 April 2022. After ousting a conservative government in February 2022, the lawmakers agreed on a minority government led by Dritan Abazovic. EPA-EFE/BORIS PEJOVIC

Премијер Дритан Абазовић саопштио је да су добили одговор од Сједињених Америчких Држава на позив да помогну у рјешењу убиства главног и одговорног уредника Дана Душка Јовановића. Он је, одговарајући на питања новинара у Бијелом Пољу, истакао да интернационализацијом овог случаја, може да се покаже пут ка рјешењу које би отворило прозор за расвијетљење многих других кривичних дијела која су се десила након овог злочина.

– Добили смо одговор из Сједињених Аеричких Држава на позив да помогну у рјешењу убиства Душка Јовановића. Они ће нас упутити на оне департмане који могу бити од користи да се ријеши та ствар. Нама је било значајно да овоме дамо међународни значај. Убиство Јовановића је злочин који је детерминисао многе друге токове у Црној Гори. То превазилази значај саме државе Црне Горе – нагласио је Абазовић.

Како је истакао, они су овако интернационализовали овај проблем, те прихватили да су наши органи у претходном периоду правили велике грешке.

– Ово је мој став. Намјерно нису жељели да пронађу убице и налогодавце убиства. Интернализацијом овог питања, мислим да можемо да добијемо неопходну подршку или уплив да нам неко покаже пут до рјешења овог случаја. Рјешење би отворило прозор за многа кривична дјела која су се десила након тог злочина- оцијенио је премијер Дритан Абазовић новинарима у Бијелом Пољу.

Подсјетимо, Абазовић је у јулу затражио од државног секретара Сједињених Америчких Држава Ентонија Блинкена да Федерални истражни биро (ФБИ) помогне истражним органима Црне Горе у откривању налогодаваца и убица главног и одговорног уредника “Дана”.

Извор: дан