Дритан Абазовић: Душко Јовановић жртва дуванске мафије

Искушења Савјета РТЦГ: VIVA Лас Вегас
20/04/2023
Борис Раонић: Спремни смо да повећамо плате
22/04/2023
Искушења Савјета РТЦГ: VIVA Лас Вегас
20/04/2023
Борис Раонић: Спремни смо да повећамо плате
22/04/2023

epa09915196 Montenegro's Prime Minister Dritan Abazovic during the taking of the solemn oath to members of parliament in Cetinje, Montenegro, 28 April 2022. After ousting a conservative government in February 2022, the lawmakers agreed on a minority government led by Dritan Abazovic. EPA-EFE/BORIS PEJOVIC

Сви државни органи морају бити максимално кооперативни и сарађивати са Комисијом за праћење поступања надлежних органа у истрагама случајева пријетњи и насиља над новинарима, убистава новинара и напада на имовину медија, јер су убиство главног и одговорног уредника “Дана” Душка Јовановића и остали напади на новинаре велики терет који Црна Гора носи из прошлости и без епилога тих злочина ми никада нећемо моћи да рачунамо да је правда у потпуности задовољена, казао је у изјави за “Дан” премијер Дритан Абазовић. Поручио је и да га само неки велики доказ може разувјерити да дуванска мафија не стоји иза убиства Душка Јовановића, Ива Пуканића, Дарка Белог Распоповића и Горана Жугића.

– Ја сам то већ рекао и остајем при томе, али не могу говорити о изворима мојих сазнања. Моје убјеђење, као политичара и грађанина, недвосмислено је и заиста би неко требало да понуди неки велики доказ да ме поколеба у ставу да је дуванска мафија убила и Душка Јовановића, и Ива Пуканића, и Белог Распоповића, и Жугића, и да је, између осталог, вршила нападе када је пуцано на Оливеру Лакић. Зна се ко је писао о дуванској мафини, али се и зна које су структуре биле изнад закона, па и данас су неке али са мање моћи и на томе то базирам. Једини начин да се дође до пуне истине је да добијемо исказе људи који су били инволвирани у процесе, а то је полиграфско испитивање, јер без тога се не може ништа. Нећу рећи да је Више тужилаштво опструирало истрагу убиства Душка Јовановића, али је било незаинтересовано да тај случај разријеши и доведе до истине и правде, изјавио је Абазовић за “Дан”.

Комисија за праћење поступања надлежних органа у истрагама о случајевима напада на новинаре дала је крајем прошле године више препорука које се тичу конкретних радњи које треба предузети у разрјешавању убиства Душка Јовановића, а једна од њих је да се на полиграфу саслушају полицијски службеници, тужиоци и судије који су учествовали у истрази о овом злочину. За саслушање су предложени тадашњи високи полицијски функционери и службеници Веселин Вељовић, Тихомир Гачевић, Бранислав Живковић, Милан Вујановић, тадашњи тужилац Љиљана Кликовац и судија Радомир Ивановић, али до сада није ништа урађено ни по тој, а ни по другим препорукама.

Због тога Абазовић за наше новине најављује да ће на данашњој сједници Владе покренути то питање барем у оном дијелу, како каже, који је под ингеренцијом извршне власти, а то је полиција, док тужилаштву, као независном органу, могу упутити јавни апел.

– Уколико одбију полиграф, то ће бити одговор за јавност. Али неко их мора позвати. Узимам обавезу да на Влади и прије сједнице поразговарам са људима из извршне власти који морају да буду кооперативни и доставе све могуће информације Комисији на располагање и поступе по препорукама које су дате. Тужилаштво је независан орган али можемо као Влада да дамо јавни апел да и они поступе на сличан начин. Просто је невјероватно да ико из било којег разлога не буде кооперативан када су у питању рјешавања напада на новинаре, закључује Абазовић.

Члан Комисије за праћење истрага напада на новинаре, адвокат Небојша Асановић казао је да препоруке и закључке које су дали у вези са пропустима у убиству Душка Јовановића, а које је усвојила и прихватила и Влада Црне Горе, игноришу и полиција и посебно тужилаштво и не поступају по њима, нити о томе упознају Комисију која је то тражила од њих.

– Сматрам да због тога одговорни у полицији и тужилаштву треба да буду позвани на одговорност, као и да посебно треба позвати на одговорност сва службена лица у полицији и тужилаштву, било да су још у радном односу у полицији и тужилаштву или да више нису, а који су одговорни због евидентних и констатованих пропуста у истрази убиства Душка Јовановића, а које пропусте је у свом извјештају утврдила Комисија. Крајње је вријеме да се напокон крене и учини и корак даље и да се од сталног утврђивања пропуста и незаконитости у раду полиције и тужилаштва и сталног критиковања истих у предмету истраге убуства Душка Јовановића, а које се понавља из године у годину, крене у утврђивање конкретне одговорности свих одговорних за наведене пропусте и незаконитости, и то све наведено именом и презименом сваког одговорног, закључује адвокат Асановић.

Комисија је крајем прошле године указала на бројне пропусте у истрази убиства главног и одговорног уредника “Дана” Душка Јовановића, које се догодило 27. маја 2004. године. Како је констатовала Комисија, није евидентирана, нити заведена службена забиљешка коју су високи полицијски функционери Тихомир Гачевић и Бранислав Живковић сачинили о информативном разговору са до сада јединим осуђеним саучесником у убиству Дамиром Мандићем из Подгорице. Такође, Комисија истиче да службену забиљешку нијесу доставили Вишем суду на његов захтјев од 28. децембра 2005. и од 30. јануара 2006. године, већ је директор Управе полиције обавијестио Виши суд да у Управи полиције не постоји, нити је званично заведен документ у вези са информативним разговором са оптуженим Дамиром Мандићем на околности његових сазнања везаних за убиство Душка Јовановића. То је супротно другим доказима, јер постојање и сачињавање предметне службене забиљешке у исказу пред Вишим судом у својству свједока, 21. јуна 2005. године, потврдио је Милан Вујановић, тада начелник Центра безбједности Подгорица, као и Више државно тужилаштво у својој информацији упућеној Врховном државном тужилаштву.

У извјештају Комисије наводи се и да надлежни државни органи, односно овлашћена службена лица која су поступала у овом предмету нијесу потпуно утврдили све чињенице које се односе на набавку возила које је коришћено за извршење кривичног дјела, односно нијесу исцрпљена сва расположива доказна средства да се утврди и открије лице које је посљедње купило моторно возило “голф 3” и извршило затамњење стакала возила из којег је касније извршено убиство Душка Јовановића. Из списа предмета доступних Комисији није јасно зашто тужилац није дошао на саслушање Дамира Мандића иако га је полиција позвала.

Извор: дан