Дритан Абазовић зове ФБИ да помогне у истрази убиства Душка Јовановића

Спрема се потпуна приватизација „Политике“, УНС против
19/07/2023
Институт за медије: Роботизовано новинарство – помоћ или пријетња?
26/07/2023
Спрема се потпуна приватизација „Политике“, УНС против
19/07/2023
Институт за медије: Роботизовано новинарство – помоћ или пријетња?
26/07/2023

Предсједник црногорске Владе Дритан Абазовић тражи од државног секретара Сједињених Америчких Држава Ентонија Блинкена да Федерални истражни биро (ФБИ) помогне истражним органима Црне Горе у откривању налогодаваца и убица главног и одговорног уредника “Дана” Душка Јовановића, сазнаје “Дан”.

Абазовић у писму, које ће упутити данас, каже да смо у Црној Гори, поред актуелних изазова, свјесни да се наша држава и наше друштво мора суочити са прошлошћу.

Он, према нашим сазнањима, истиче да смо дужни да дамо одговоре на озбиљне и мрачне догађаје из прошлих времена, у чему нам је потребна помоћ и САД. Абазовић каже да најтамнију сјенку на владавину права у Црној Гори баца нерасвијетљено убиство власника и главног и одговорног уредника дневног листа “Дан” Душка Јовановића, учињено 27. маја 2004. године. Премијер државном секретару САД пише да расвјетљавање овог, за Црну Гору незапамћеног злочина, јесте приоритет над приоритетима црногорске Владе.

Црногорски премијер Дритан Абазовић у писму државном секретару САД Ентонију Блинкену тражи могућност што тјешње сарадње безбједносних органа двију држава и то у конкретном случају око убиства Душка Јовановића. Истиче да изазовна времена захтијевају предан и мукотрпан рад, па се нада да ће та сарадња бити дуговјечна и све плодоноснија.

Абазовић очекује помоћ ФБИ и због поузданог партнерства двију држава.

У посљедње вријеме Абазовићева влада често у фокус ставља истрагу поводом убиства Душка Јовановића, а премијер је и као потпредсједник Владе и координатор безбједносних служби инсистирао на откривању убица и налогодаваца убиства.

Иначе, рад на овом случају највише усложњава проток времена, имајући у виду да је прошло 19 година од убиства, за које је до сада само једно лице осуђено за саучесништво у убиству и истрага, у циљу потпуног расвјетљавања злочина, још не показује никакве резултате.

Комисија за праћење поступања надлежних органа у истрагама случајева пријетњи и насиља над новинарима, убистава новинара и напада на имовину медија обавијестила је Владу Црне Горе, као свог оснивача, о састанцима представника овог тијела са службеницима Амбасаде Сједињених Америчких Држава у Подгорици, на којима је тема била управо могућност ангажовања америчких експерата у рјешавању овог случаја.

Управо због закључака да сарадња са државним институцијама САД може бити остварена редовним каналима међудржавне оперативне и правне помоћи, Абазовић сматра да би велики допринос у расвјетљавању убиства Душка Јовановића пружили експерти Федералног истражног бироа САД.

Он у писму позива Блинкена да размотри могућност успостављања чвршће сарадње између црногорских истражних органа и ФБИ, како би, коначно дошло до разрјешења овог случаја.