Друштво новинара Војводине: “Златно перо” Мемедовићу, Баранову и Његовану

Никола Марковић: Тужбе и казне не чине медије бољим
12/02/2021
Данас је свјетски Дан радија: Имају будућност, али за то нико не мари!
13/02/2021
Никола Марковић: Тужбе и казне не чине медије бољим
12/02/2021
Данас је свјетски Дан радија: Имају будућност, али за то нико не мари!
13/02/2021

Друштво новинара Војводине уручило је признања овогодишњим лауреатима. Награду „Златно перо 2020“, коју ово удружење додељује од 2011, колегама које су дале посебан допринос новинарству, ове године су добили новинари Јован Мемедовић и Јевгениј Баранов, као и историчар и публициста Драго Његован.

Новинар и водитељ РТС-а, познат по бројним путописним репортажама, Јован Мемедовић, поручује млађим колегама да је за проналажење добре приче, или теме, потребно изаћи на терен, суочити се са разним околностима и људима и посветити им пажњу.

“Поготово што живимо у земљи чуда јер овде заиста има неких ствари које не можете наћи ни северније, ни јужније, ни источније, ни западно. Ово је конгломерат људи различитих пореклом, традиције, историје и ту заиста има свакојаких чуда, треба само мало прошетати лево, десно”, саопштио је Мемедовић.

Доскорашњи новинар Првог канала Руске телевизије, познат домаћој јавности по репортажама које је на Косову и Метохији снимао крајем деведесетих година, однедавно руководилац Руског дома у Београду, Јевгениј Баранов, каже да за њега посебну част представља чињеница да је ово признање добио од колега из Србије.

“За ове 23 године, колико радим на овом подручју, мој главни задатак је био да што већи број руских медија буде овде присутан. Нажалост, 1999. их је било мање, до 2003. много мање, а ја сам желео да оно што се овде дешава буде представљено и запамћено у руским медијима”, казао је Баранов.

Трећи овогодишњи лауреат, историчар и публициста Драго Његован, бавио се научно историјом српског новинарства, објавивши и бројне списе на тему почетака журналистике у Србији.

Извор: УНС