Друштво професионалних новинара: Осуђујемо хушкања на наше колеге

Горан Ђуровић: Одлука Савјета АЕМ-а и Раонића указују на погубност партијског утицаја на кључне медијске институције
27/07/2022
Рајзинг Ранке: Заштита слободе новинарства није шала
29/07/2022
Горан Ђуровић: Одлука Савјета АЕМ-а и Раонића указују на погубност партијског утицаја на кључне медијске институције
27/07/2022
Рајзинг Ранке: Заштита слободе новинарства није шала
29/07/2022

Друштво професионалних новинара Црне Горе (ДПНЦГ) осудило је таргетирање новинарке „Вијести“ Јелене Јовановић и директорице и главне и одговорне уреднице портала Либертас Оливере Лакић.

„Начело солидарности са колегама, без обзира на разлике у политичким и другим увјерењима, које нас обавезује Кодексом новинара/новинарки, одавно се не поштује у црногорском новинарству. Али, сваки пут изнова шокирају медији који хушкају на колеге. Без улажења у циљеве медија и интереса јавности за поједине објаве, још једном скрећемо пажњу да су новинари/новинарке који извјештавају и истражују организовани криминал и корупцију међу најугроженијима у обављању посла, да су многи били мете напада, пријетњи и убистава. У Црној Гори али и шире“, наводи се у саопштењу.

У ДПНЦГ истичу да је посебно забрињавајуће када су на мети новинарке које су већ угрожене и као такве под мјерама безбједности Управе полиције.

„У конкретном случају то су колегинице Оливера Лакић и Јелена Јовановић, које извјештавају о организованом криминалу и већ су више пута биле мете напада. Нећемо учити медије уређивачкој политици и јавном интересу, али апелујемо на њих да престану да таргетирају колеге, оптужујући их да припремају терен за хапшења, убиства, да наводе убице… Неетично је, неморално и нељудски, а посебно је опасно“.

Из ДПНЦГ очекују од Управе полиције и Агенције за националну безбједност да провјере сигурност колегиница, а од Комисије за истраге напада на новинаре траже да са посебном пажњом прати случајеве Лакић и Јовановић, преносе Вијести.

„Позивамо медије да престану бити саучесници у прљавим кампањама и да се у извјештавању руководе јавним интересом. Медијска заједница треба да уложи све капацитете вољу и знање да се обезбједи саморегулација, јер неке данашње објаве заиста крше сва правила Кодекса новинара. На жалост такви случајеви су веома чести у медијима различитих уређивачких политика. Позивамо колегинице Јовановић и Лакић да нам се обрате уколико им је потребна правна или било која подршка, посебно након посљедњег случаја њиховог таргетирања“, закључује се у саопштењу ДНПЦГ.