Друштво професионалних новинара ЦГ: Од новинара жртава праве нападаче!

Образована Комисија за истрагу напада на новинаре
23/04/2021
Како је пропала идеја Предрага Милојевића: Цензура илузије
26/04/2021
Образована Комисија за истрагу напада на новинаре
23/04/2021
Како је пропала идеја Предрага Милојевића: Цензура илузије
26/04/2021

У случајевима напада на наше колеге Сеада Садиковића и Есада Кочана покушавају се замијенити тезе, како би се новинари од жртава претворили у нападаче.

На то указују информације и потези појединаца, за које постоји сумња да иза њих стоје дјелови бивше власти, односно они који су били на линији криминално обавјештајних кругова. Ипак, да ли је тако остављамо Државном тужилаштву да истражи а ми ћемо инсистирати да се то открије – без обзира што досадашње искуство указује да не постоји добра пракса за тај оптимизам.

И послије мјесец дана од пребијања новинара ТВ Вијести Сеада Садиковића након “патриотских” скупова у Бијелом Пољу, извиђајај је на самом почетку. Паралелно је отворен поступак и против новинара кога сумњиче за изазивање националне и вјерске мржње, повреду угледа Црне Горе и насилничко понашање.

Пријаву против њега поднијела је НВО Монтенегро Интернатионал, како би се застрашио Садиковић, који је на сатиричан начин критиковао девијације у држави, истраживао ратне злочине, корупцију и криминал…

Из Вишег државног тужилаштва у Бијелом Пољу потврдили су нам да је против Садиковића поднијета кривична и да га је већ саслушао државни тужилац Хасан Лукач.

Нисмо међутим добили одговор шта је са групом нападача на њега. Након што су идентификована двојица осумњичених Един Диздаревић (18) и Нермину Омеровић (21), не знамо шта је са осталима.

“Обавјештавам вас да је и даље поступак извиђаја, те да је након изузетих видео материјала и ДВР уређаја наредбом поступајућег тужиоца, наложено вјештачење вјештаку информационе техничке струке. Након окончања истог, овај тужилац ће у назначеном предмету донијети коначну одлуку, о чему ћете бити благовремено обавијештени”, саопштено нам је из Основног државног тужилаштва у Бијелом Пољу.

Сматрамо да се и у овом случају, попут случаја колеге Есада Кочана, ради о замјени теза те се покушава скренути пажња јавности на начин што се новинар посистовјећује са нападачима и приписује му се одговорност за напад.

У понедјељак истиче притвор Драгутину Шуковићу (55) који је Кочану пријетио и напао га испред зграде у којој станује. У изјави Основном тужилаштву припадник криминалног миљеа тврдио је да је он уствари био жртва.

С обзриом да се ради о вишеструко осуђиваном лицу, адвокатица ДПНЦГ која заступа Кочана, Маја Живковић, тражила је од Управе полиције и Комисије за истраге напада на новинаре процијену безбједности новинара.

ДПНЦГ позива надлежне органе да ажурно и посвећено поступају у овим и осталим случајевима, те да расвијетле напад и о томе благовремено обавијесте јавност. Не дозволимо да новинаре таргетирају као нападаче, јер се ради о класичној замијени теза оних који су подизањем тензија у друштву и провоцирали ове нападе.

Очекујемо да се што прије открију мотиви напада на Садиковића и Кочана. Колеге које учествују у хајци и монтирању чињеница поново подсјећамо на Етички кодекс новинара /новинарки који нас обавезује на солидарност.