Душко Вуковић: РТЦГ шири лажне вијести, тврде да су најгледанији

РТЦГ ће платити 50.000 евра да систематизује радна мјеста
06/08/2022
УНЦГ у Беранама: Подршка “Гласу Холмије”
08/08/2022
РТЦГ ће платити 50.000 евра да систематизује радна мјеста
06/08/2022
УНЦГ у Беранама: Подршка “Гласу Холмије”
08/08/2022

Радио телевизија Црне Горе (РТЦГ) није навела изворе података за тврдњу да је били најгледанија ТВ станица у јулу и тиме прекршила сопствене програмске принципе и професионалне стандарде као и Кодекс новинара.

То је саопштио предсједник Скупштине Медиа центра Драгољуб Душко Вуковић додајући да су те информације објављене на порталу РТЦГ и у Дневнику 2 од 3. августа.

Вуковић наводи да се РТЦГ у саопштењу позива на “званична мјерења”, а да притом нису навели о којим мјерењима је ријеч.

“Методологија коју покушава да користи менаџмент да би показао успјехе је бесмислена и једино је користио још претходни генерални директор Божидар Шундић, који је на све начине желио да сакрије лоше резултате. Тврдња да Први, Други и Парламентарни канал заједно имају највећу гледаност је једнако бесмислена као када би се нпр. Пинк телевизија похвалила да њу, тј. њихових 45 канала, гледа највише грађана Србије”, казао је Вуковић.

Он истиче да нема методе којом се може сабирати гледаност ТВ станица и тиме аргументовати тврдња да су најгледанији, и да зато то саопштење РТЦГ представља “допринос ширењу лажних вијести (факе неwс)”, а да Савјет РТЦГ треба да се одреди према овој “грубој манипулацији”.

Суштина успјеха РТЦГ, према његовим ријечима, није гледаност, већ повјерење грађана, а да управо те податке “неће да објави генерални директор РТЦГ”.

“У саопштењу РТЦГ се само наводи да расте повјерење у РТЦГ, а не наводи се податак о повјерењу, иако је то истраживање радила управо РТЦГ у јуну ове године. Вјерујемо да се овај податак не објављује јер указује на то да се за годину дана рада новог менаџмента РТЦГ вратила на ниво повјерења нижи од оног из 2016. године, када је генерални директор био Раде Војводић”, саопштио је Вуковић.

Из Медиа центра, како је казао, вјерују и да менаџмент РТЦГ не објављује ове податке јер “није досегнут суштински циљ”, а то је да јавни сервис буде први по повјерењу.

“Тај циљ није лако остварити за годину дана, али је, ипак, то могуће, јер је то пошло за руком у марту 2018. године менаџменту који су предводили Андријана Кадија и Владан Мићуновић. Након само годину дана од када су именовани на функције, Кадија и Мићуновић су остварили суштински циљ јавног сервиса – да му грађани највише вјерују. Тај резултат је био могућ јер су грађани тада знали да цијене професионализам, али и да препознају да политичке партије немају никакав утицај на РТЦГ”, пише у саопштењу Вуковића.

Вуковић сматра и да данас грађани препознају колико партије утичу на рад РТЦГ, да умјесто раније “контроле од стране ДПС-а, данас РТЦГ контролише више партија, што није и неће довести до веће професионализације и повјерења грађана”.

РТЦГ није никада била мање транспарентна, додаје Вуковић и појашњава да се се сада на wеб сајту не могу наћи извјештаји који могу помоћи да се прати пословање националног јавног медијског сервиса.

“Нема извјештаја о реализацији програмских планова за 2021. годину, како би се јавност могла увјерити у начин трошења јавних пара (14 милиона еура). На wеб сајту нема истраживања о снази бренда, како би се видјело што грађани мисле о РТЦГ и како би могли рад менаџмента да упоређујемо са претходним годинама. На wеб сајту чак не можете да нађете ни уговор генералног директора Раонића, док можете уговоре претходних генералних директора Шундића и Кадије”, казао је Вуковић.

Додаје и да умјесто “самохвалисања и обмањивања јавности”, менаџмент треба да објављује податке и да поштује сопствена правила, те појаснио да необјављивањем извјештаја о раду и реализацији периодичних извјештаја о реализацији програма рада и финансијског плана, Савјет РТЦГ крши члан 26 Закона о РТЦГ.