Европски посланици: У истрагу о убиству Душка Јовановића укључити стране експерте

Хрватска: Закон о медијима уништиће слободно новинарство’
31/07/2023
„Упркос“ – руски документарац о нашем новинару Игору Дамјановићу премијерно сјутра 2. августа у 21:00 на ИН4С-у
01/08/2023
Хрватска: Закон о медијима уништиће слободно новинарство’
31/07/2023
„Упркос“ – руски документарац о нашем новинару Игору Дамјановићу премијерно сјутра 2. августа у 21:00 на ИН4С-у
01/08/2023

Европски парламент (ЕП) наглашава потребу да се преиспита истрага о убиству Душка Јовановића и размотри могућност ангажовања страних експерата да би се обезбиједила потпуна и ефикасна истрага, навела је група европских посланика у амандману на текст резолуције ЕП о Црној Гори, пише портал РТЦГ.

Амандман су поднијели европски посланик Клемен Грошељ, Петрас Ауштревичиус, Илхан Кучук и Хавијер Нарт. Аутор текста резолуције је извјестилац ЕП Тонино Пицула.

На текст резолуције поднијето је око 250 амандмана.

“Размотрити могућност ангажовања страних експерата да би се обезбиједила потпуна и ефикасна истрага случаја”, навели су Грошељ, Ауштревичиус, Кyчук и Нарт.

Премијер Дритан Абазовић затражио је недавно од америчког државног секретара Ентонија Блинкена помоћ Федералног истражног бироа (ФБИ) у истрази о убиству Душка Јовановића.

Подсјетимо, Јовановић је убијен 27. маја маја 2004. године у Подгорици, али налогодавци и извршиоци још нијесу познати.

“Рад на овом случају највише усложњава проток времена, имајући у виду да је прошло 19 година од поменутог убиства, за које је до сада само једно лице осуђено за саучесништво у убиству и истрага, у циљу потпуног расвјетљавања злочина, још не показује резултат”, истиче се у писму које је Абазовић упутио америчком државном секретару.

За саучесништво у убиству Јовановића Подгоричанин Дамир Мандић осуђен је на 19 година затвора.

Свеукупно, црногорско тужилаштво и полиција до данас нијесу утврдили ко је и због чега пуцао у Јовановића, иако је досад на том случају радило више тужилаца. Недавно је отворена нова истрага о конкетним опструкцијама са којима су се суочавали полиција и тужилиштво од тог убиства, али није познато да ли се дошло до нових доказа.

Абазовић је изјавио и да су чланови Комисије за истрагу напада на новинаре имали састанке са представницима америчке амбасаде у Подгорици, на којима је тема управо била могућност ангажовања америчких експерата у рјешавању овог случаја.