ЖЕЛЕЗНОВОДСК И ФЕСТИВАЛ „НОВА РЕАЛНОСТ“: Специјалан гост Игор Дамјановић и филм „Мариупољ- страдање и васкрс једног града“

Јаков Милатовић: Неприхватљиво је да РТЦГ не поштује судске одлуке
29/06/2023
Истраживања: Више од половине запослених у медијима прима плату испод просјека
30/06/2023
Јаков Милатовић: Неприхватљиво је да РТЦГ не поштује судске одлуке
29/06/2023
Истраживања: Више од половине запослених у медијима прима плату испод просјека
30/06/2023
Фестивал документарног филма„Нова реалност“ Удружења новинара Русије, завршен је јуче. На фестивалу, који се одржао у популарном туристичком мјесту Железноводск у региону Минералне Воде, учествовала су 62 филма у 10 категорија. Ван конкуреције, као специјални гост, наступио је  филм „Мариупољ – страдање и васкрс града“ дјело Игора Дамјановића, дописника ИН4С из Русије и Украјине и добитника годишње награде Удружења новинара Црне Горе.
Филм је настао спонтано. Када сам се први пут средином априла обрео у Мариупољу док су се још водиле борбе за град, нисам ни слутио да ће све на крају резултирати документарним филмом. Тек када сам се на јесен поново обрео у Мариупољу и снимио нова потресна свједочанстава о ратним дејствима и процесу убрзане обнове почео сам да размишљам у смјеру да своје све материјале објединим у свој први ауторски пројекат овог типа. Интервјуисао сам 40 људи, од чега 32 неспоредне свједоке ратних страдања, истакао је Дамјановић приликом представљања филма и додао: „Јуче се један колега похвалио да је свој пројекат од 30 минута радио тим од како је рекао ‘само 8 људи’.
-Мариупољ, страдање и Васкрс града“ траје три пута дуже, а  ја сам са изузетком монтаже све урадио потпуно сам. У почетку сам снимао само телефоном, а касније, од јесени технички сам се појачао и фотоапаратом. Позитивне критике публике и позив за наступа на вашем фестивалу представља потврду да сам овим филмом постигао то што сам желио, нагласио је Дамјановић.
Своје обраћање Игор Дамјановић је завршио жељом да следеће године на фестивалу „Нова реалност“ неће „доминирати сцене рата и страдање“ и да ће се „братоубилачки рат ускоро завршити“.