ЖИВОЈИН РАКОЧЕВИЋ СА КОСМЕТА: Ко је сљедећи?

ЗАКАШЊЕЛА ПАМЕТ ЧЛАНОВА САВЈЕТА РТЦГ, МАРИЈАНА ЦАМОВИЋ-ВЕЛИЧКОВИЋ: Борис Раонић се лажно представља, окупирао канцеларију директора!
21/06/2023
Подкаст УНС-а: Права новинара у зависности од уговора и шта значи бити хонорарац?
27/06/2023
ЗАКАШЊЕЛА ПАМЕТ ЧЛАНОВА САВЈЕТА РТЦГ, МАРИЈАНА ЦАМОВИЋ-ВЕЛИЧКОВИЋ: Борис Раонић се лажно представља, окупирао канцеларију директора!
21/06/2023
Подкаст УНС-а: Права новинара у зависности од уговора и шта значи бити хонорарац?
27/06/2023

-Основно питање које смо јуче постављали себи и другима је: Ко је следећи? Како живети у друштву у ком се питате ко је следећи за хапшење? Ми имамо потребу да живимо у слободи, протерали су нас из градова у Призрену живи четворо Срба у Приштини их је мање од 15, сабијени смо у гета у која се данас долази као у казнене експедиције да се хапсе људи, рекао је пред окупљенима на протесту на Космету књижевник и новинар Живојин Ракочевић.

Драгиша Миленковић је само један од осам оних који леже у затворима на правди Бога, ја морам да прочитам њихова имена: Ненад Арсић из Чаглавице, Душко Арсић из Матичана, Милорад Ђоковић из Витомирице, Горан Станишић из Словиња, Зоран Ђокић из Пећи, Златан Крстић из Неродимља, Гаврило Милосављевић из Истока и јуче Драгиша Миленковић из Грачанице, казао је Ракочевић оцењујући да су ови људи највише политички затвореници.

-Нису никоме ништа згрешили, једног су присиљавали да прода своје имање и рекли да је злочинац, други је легализовано свој стан у Истоку ено га у затвору, трећи је покушао да се врати у Витомирицу годину дана је већ у затовру. Ми морамо да схватимо да међународна заједница подхитно мора да заштити наша гета, војници КФОР-а морају доћи и пружити нам сигурност јер сво зло које смо ми трпели и трпимо 20 и више година сада се прелива на север, додао је Ракочевић.

Напоменуо је да су људи које је набројао политички затовреници са југа.

Али има нешто што је важније од свега овога. Да ли смо ми очајници, неки људи који траже слободу и немају никакве шансе, нисмо. Америчке студије показују да Индијаци нису нестали зато што их је убио бели човек, зато што су их покосиле болести белог човека, они су нестали зато што нису могли да објасне себи шта им се дешава. Ми можемо да објаснимо себи шта нам се дешава, казао је он.

Истакао је да јуче није ухапшен само Драгиша Миленковић, већ Грачаница, седамсто година Грачанице, слобода и демократија, наше право на живот.

Ми знамо да ће то однети победу и зато се не можемо предати и нећемо предати и зато је фундаметално важно да одавде кажемо: упркос хапшењу, упркос свему не продајте своја имања. Овде су преписани савршени европски закони које нико не поштује али ми морамо знати да после 25 година живота на минимуму људских права заслужујемо савршене лекаре, професоре, болнице. Ми морамо знати да овог тренутка једна старица у Метохији живи закључана са бодљикавом жицом, њу не смемо заборавити, њој је милион пута теже него нама, казао је Ракочевић.

Слобода ће доћи онима који се моле за њу, навео је Ракочевић.

Слобода ће доћи породици Миленковић јер страдају на правди Бога и свим овим породицама. У потпуној тишини, поштовању за све који су други и различити да не направимо никакав инцидет, да не будемо горки у својим срцима. Ми смо и ми ћемо бити победници, јер ми смо слаби а на слабима су моћници и империје поломили зубе, закључио је Ракочевић.

Подсетимо, на протесту који је данас одржан испред полицијске станице у Грачаници због јучерашњег хапшења Драгише Миленковића окупило се неколико стотина људи.