Запослени у БИРН мрежи: Руководство крши правила куће

Јаков Милатовић: Створити безбједан амбијент за новинаре
29/04/2024
РТЦГ: Дрекаловић и Зорић нови чланови Савјета
29/04/2024
Јаков Милатовић: Створити безбједан амбијент за новинаре
29/04/2024
РТЦГ: Дрекаловић и Зорић нови чланови Савјета
29/04/2024

Двадесетак запослених у Балканској истраживачкој мрежи БИРН-у обратили су се јавности због нагомиланих проблема у тој организацији, које, како кажу, нису могли ријешити унутар куће.

О проблему ауторитарног понашања директора, култури тишине, пријетећем стилу комуникације, немарном кориштењу осјетљивих информација унутар граница приватности и бројним другим стварима, они су прво извјестили чланове Борда директора, Скупштине БИРН-а и предсједника Скупштине БИРН хаба Тима Ђуду.

С обзиром на то да су њихова писма од реципијената игнорисана, и да је на њих ауторитарним тоном одговорила само регионална директорица Милка Домановић, одлучили су да се обрате јавности, назвавши свој чин крајњим средством јер је “дубока криза захватила БИРН мрежу”.

– Налазимо се у ситуацији у којој наше руководство практикује понашања која су у супротности с нашим основним вриједностима, јер све сматрамо одговорним и говоримо истину о власти, осим под кровом наше властите Мреже.

Због тога се осјећамо као лицемјери, јер с поносом разоткривамо и сматрамо одговорним оне на власти у цијелој регији у посљедње двије деценије, многи од нас и дуже, и тешка срца признајемо да смо приморани анонимно послати ову поруку.

Ова контрадикторност је у срцу наших проблема и треба је рјешавати, јер ствара несклад и осјећај издаје властитих вриједности, што су управо разлози због којих већина нас ради у БИРН-у – навели су у писму.

Они су конкретизовали проблем оличен у директору “чији је стил управљања посијао сјеме невоље и параноје”, и навели “нека од питања која бацају тамну сјенку на свакодневне напоре”:

– Директоров модус операнди обиљежен је недосљедним порукама и неусмјереним упутствима која су препуштена тумачењу, што резултира примјетно израженим директоровим разочарењем због, посебно недавних, неуспјеха у ревизији појединих пројеката и финансијских посљедица према донаторима.

– Захтијевамо одговорност за многе пропуштене могућности финансирања, као што је смањење основне подршке СИДА-е нашој Мрежи; прикривене расправе о наступима колега, супротстављајући их једни другима, често користећи технике као што је срамота због проблема у њиховом одсуству; окружење препуно трачева, стављајући више руководство у позицију да бира стране да тестира нечију лојалност, што је све нарушило повјерење и поштовање који су темељ сваког професионалног окружења.

– Осјетљивим информацијама повјереним унутар граница приватности немарно се рукује, што је довело до кршења која су нарушила светост наших личних и професионалних граница.

– Култура тишине прожима је, коју његује импозантно присуство директора и борбени и пријетећи стил комуникације, остављајући многе од нас да се плаше од посљедица изражавања истинске забринутости или неслагања – наводи се, између осталог, у писму.

Запослени су истакли и да је “вео тајне који обавија послове директора створио окружење препуно параноје и опипљиве подјеле између оних који су за и оних који су маргинализирани, између оних који су “упознати” и оних који се баве ограниченим информацијама док се од њих захтијева да доносе упечатљиве одлуке”.

Они су затражили од менаџмента да интервенише како би се спровела “одлучна акцију која ће поново успоставити радно мјесто гдје ће се јасноћа, професионалност, границе, поштовање, интегритет и правичност не само тражити већ свакодневно практиковати.

БИРН се, ангажујући новинарку концерна Вијести Јелену Јовановић, црногорској јавности представио прије годину ипо дана скандалозном мапом радикалних екстремиста/киња и радикалних десничара/ки, у које је убројао освједочене грађанске активисте и двије новинарке.

ЕК тражила од БИРН-а поврат новца

Запослени који су се обратили јавности саопштили су да је руководство БИРН-а направило бројне грешке и пропусте, те да је осим хаоса који је захватио ову организацију због понашања регионалног директора, БИРН недавно добио захтјев од Европске комисије да врати више од 300.000 еура због занемаривања током имплементације Пројекта квалитетног новинарства након што је БИРН недавно прошао ревизију.

– Ово, заједно са многим другим промашајима, чува се у тајности од већине запослених који и даље не знају да ће то утицати на њихове позиције у организацији – написали су запослени.

Саопштили су и да “постоји много сличних случајева са којима садашње руководство покушава изаћи на крај у тајности, али то би могло имати озбиљне реперкусије за све нас који зарађујемо свој хљеб свакодневни радећи у Мрежи”.