Зоран Миљанић: Није било озбиљнијих напада на новинаре

Тиранија квантитета: Kако победити хиперинфлацију лажног информисања?
11/07/2023
Ставови: Медијска хоботница ДПС-а ради пуном паром
17/07/2023
Тиранија квантитета: Kако победити хиперинфлацију лажног информисања?
11/07/2023
Ставови: Медијска хоботница ДПС-а ради пуном паром
17/07/2023

Замјеник предсједника Комисије за нападе на новинаре,  министар Зоран Миљанић казао је да у посљедњих пола године није било озбиљнијих напада на новинаре.

То је рекао на сједници Владе, говорећи о полугодишњем извјештају Комисије за праћење поступања надлежних органа у истрагама случајева пријетњи и насиља над новинарима, убистава новинара и напада на имовину медија за период од 5. децембра 2022. до 23. јуна 2023. године.

“У току рада овог сазива Комисије, сви озбиљнији нападиу су добили судске епилоге. Остали су тешки жигови из прошлих времена, што се посебно односи на убиство Душка Јовановића. Задовољни смо радом тужилаца, који су у саставу Комисије, али сарадња са тужилаштвима није на посебно нивоу“, казао је Миљанић.

Апеловао је на Врховно државно тужилаштво и надлежна тужилаштва да предузму све мјере да сви случајеви добију правни епиулог.

“Није лако после 20 година, али овакви случајеви не застаријевају. Ми ћемо дати нове препоруке, али је на полицији и тужилаштву да скину рукавице, да се саслушају сви којиј треба, без обзира на позицију у држави“, казао је Миљанић.

Премијер Дритан Абазовић казао је да није перфектна атмосфера у Црној Гори кад је у питању слобода медија, али да је “све боља и боља”.

“У вези са старим случајевима, конкретно у вези са убиством Душка Јовановића, саслушане су неке особе, тражићемо и међународну помоћ“, казао је.

Коментаришући то што медији преносе Скy преписке, казао је да „стаје у одбрану новинара истраживача и њиховог права да посао обављају у контексту заштите јавног интереса“.

“И када је у питању новинарка Оливера Лакић и новинарка Вијести Јелена Јовановић. То што неки медији шиканирају, и због својих криминалних веза, људе на силу гурају да и политичаре и новинарке у једну или другу криминалних група и да то раде из неког другог, а не из јавног интереса, неприхвцатљиво је за Владу. Пружамо пуну подршку новинарима истраживачима да штите јавни интерес“, казао је Абазовић.