Зоран Миљанић: Тражимо ново вјештачење ДНК у случају убиства Јовановића

Александар Тимофејев: Уставом забранити да новинар буде члан странке
17/09/2023
Након 40 година: Новинар Мићо Секуловић пензионисан
21/09/2023
Александар Тимофејев: Уставом забранити да новинар буде члан странке
17/09/2023
Након 40 година: Новинар Мићо Секуловић пензионисан
21/09/2023

Министар без порфеља задужен за питања безбједности Зоран Миљанић истиче да је Комисија за праћење истрага напада на новинаре, дала препоруке да се у случају убиства Душка Јовановића, понови вјештачење ДНК у Висбадену, као и да се саслушају нека лица која раније нијесу била саслушавана.

Миљанић је гостујући у емисији “Линк” Радија ЦГ казао да када се овај случај ријеши имаћемо одговоре на многа непочинства у посљедњих 20-ак година.

“Случај је поново активиран, нова је тужитељка и очекујем резултате. Надам се да ћемо доћи до налогодаваца, а не само пуких извршилаца. Комисија је дала препоруке да се саслушају нека лица која нијесу раније и даћемо препоруке за вјештачење ДНК према Висбадену. Биће интересантно када стигну резултати, јер послије 20 година техника вјештачења ДНК је напредовала, уз претпоставку да није било злоупотреба, а могуће да јесте. Ипак, очекујемо помак”, казао је Миљанић.

Тај предмет је, додаје, школски примјер опструкције институција, прије свих поступајућег тужиоца, као и дијела полиције, који су допринијели да се случај не расвијетли.

“Најважније је да случај није архивиран и бавићемо се њиме све до привођења правди и извршилаца и налогодаваца”, казао је Миљанић.

Црвени аларм за државу, овакве тунеле копали до сада само у Мексику и Перуу

Истиче да је копање тунела до зграде Вишег суда, у зони гдје је неколико важних државних институција, црвени аларм за државу да почне да мијења многе ствари у безбједносном систему. Непојмљиво је, како је казао, да данас у 21. вијеку, депо Вишег суда нема видео надзор, а да се врата затварају катанцем”, рекао је он.

Миљанић је казао да случај показује да се ради о низу пропуста безбједносних институција и њихових челника.

“Не могу износити информације, јер је предмет у току и полиција се ухватила у коштац са озбиљном криминалном организацијом, а чињеница је да мафија у Црној Гори није побијеђена. Краци хоботнице су откинути, али глава постоји и даље”, казао је Миљанић.

Сматра да је одговорност на првом мјесту на Суду, јер је још од 2015. морао да има своју стражу или да ангажује агенцију која би се бавила безбједносним питањима.

“Имали смо једну опомену када је прије шест мјесеци бачена бомба у Основном суду, а ја сам и тада поставио питање зашто се то није раније урадило. Одговорност је јасна, у првом реду на Суду, а у другом реду на службама безбједности, поготово АНБ-а”, казао је Миљанић.

Он поручује да ако ово није највећи црвени аларм за државу, онда не зна шта је, јер овакви тунели су копани у Мексику и Перуу, а ево Црна Гора је трећа замља у свијету у којој се то дешава.

Напомиње и да је координација међу службама и институцијама лоша и непостојање ПР који би знао како да се носи са оваквим кризама је такође проблем.

“Не могу челници институција да буду особе за односе са јавношћу, јер онда имате папазјанију, да у три дана имамо за јавност из различитих институција пет различитих информација, које само помажу починиоцима”, наглашава Миљанић.

Једина свијетла тачка, према његовом, али, како каже, много важније према извјештају ЕК, је Специјали тужилац и Специјално полицијско одјељење.

“Али и њима се морају обезбиједити услови за рад, јер раде у сличним условима као што је овај депо. Затрпани предметима, немају простора и то је наредни корак који би морао да се ријеши. Није довољно само их физички премјестити, већ обезбиједити и безбједносне улове и стандарде. Ако то примијенимо, као што се ради у свијету, нећемо имати ових проблема. Да се то радило у Вишем суду ово би било немогуће”, поручује Миљанић.

Додаје да професионализација и деполитизација полиције мора бити у фокусу нове владе.