Зоран Миљанић: У истрази о убиству Душка Јовановића надлежни су све радили да се не открију починилац и налогодавци

ПИК покренуо прелиминарну истрагу по пријави Живојина Ракочевића, предсједника УНС-а
23/05/2023
Потписан споразум о сарадњи РТВЦГ И РТВ Војводина
24/05/2023
ПИК покренуо прелиминарну истрагу по пријави Живојина Ракочевића, предсједника УНС-а
23/05/2023
Потписан споразум о сарадњи РТВЦГ И РТВ Војводина
24/05/2023

Замјеник предсједника Комисије за праћење поступања надлежних органа у истрагама случајева пријетњи и насиља над новинарима, убистава новинара и напада на имовину медија Зоран Миљанић казао је да надлежни нијесу поступали адекватно да се расвијетли убиство Душка Јовановића.

Он је у изјави за БОРБУ рекао да је Комисија прошле године прешла са ријечи на дјела, одрадила свој дио посла и пронашла пропусте надлежних у тој истрази, дефинисала их и презентовала јавности.

Према његовим ријечима, све што је било до Комисије је одрађено на најбољи могући начин.

„На сајту Владе се могу наћи све препоруке Комисије у случају убиства Душка Јовановића гдје надлежни органи нијесу поступали онако како је требало, нијесу саслушали одређена лица, нијесу направљени фото – роботи, нијесу извршена полиграфска тестирања“, рекао је Миљанић.

Како наводи, евидентирани су сви пропусти, они се налазе на сајту Владе кроз извјештај Комисије и даљи процес откривања убица налогодаваца је на надлежним органима тј. на тужилаштву и на полицији.

На питање да ли ће некад сносити одговорност политичари који су на власти све ово вријеме, а по то питању ништа не раде, Миљанић је казао:

„Све што је урађено до сада више личи на то да је рађено да се случај заташка односно да се не дође до починиоца и налогодаваца него да се случај расвијетли. Ако се докаже да постоји веза између политичара и убица налогодаваца, сви морају сносити одговорност, али у овом тренутку је најважније да тужилаштво предузме све што је у њиховој моћи да се одради онај дио посла који им је од стране комисије презентован, да се овај случај извади из ад акта и да се озбиљно крене радити на расвјетљавању тог случаја“.

Апеловао је на тужилаштво да поступи по препорукама.

„Да се саслушају одређена лица и да се приступи озбиљно овом предмету и надам се да ће уз систематичан рад тужилаштва и полиције у наредном периоду доћи до помака и да нећемо дочекати сљедећу годину на истој мети“, рекао је Миљанић.

Имамо конкретна лица која нијесу саслушана и радње које нијесу предузете и на тужилаштву је да то процесуира и да дође коначно до доказа ко је убио Душка Јовановића, односно ко је налогодавац и да ли то убиство има политичку позадину.