Иван Вркаш: Конкурс за лого РТЦГ биће поништен?

Преминуо новинар Јован Стаматовић
07/11/2023
РТВ Подгорица: Именованиу нови чланови Савјета
09/11/2023
Преминуо новинар Јован Стаматовић
07/11/2023
РТВ Подгорица: Именованиу нови чланови Савјета
09/11/2023

Један од коаутора прворангираног контроверзног рјешења на конкурсу за нови лого Радио и телевизије Црне Горе, које неодољиво подсјећа на знак једног од Гоогле сервиса Орин Иван Вркаш објелоданио је да је добио неформалну информацију да Јавни сервис неће исплатити предвиђене награде, те да ће конкурс бити поништен.

Ову информацију Побједа није успјела потврдити у РТЦГ, а Вркаш је у комуникацији са новинаром у име загребачке фирме „Иворин ателиер“ казао како су нападнути и оклеветани, те да су се због тога одлучили да објаве потпуни садржај њиховог рада.

Увријеђени
Вркаш је казао да су тих неколико визуала на темељу којих су „кроз блато провучени“ због наводне нејединствености и сличности с другим знаковима, само дио већег система на темељу којег је жири одлучивао.

– Како је дошло до клевете и вријеђања нашег рада за натјечај за визуални идентитет Радио телевизије Црне Горе од стране појединаца и медија у Црној Гори, и како нам је дошла неформална одлука да ће награде бити неисплаћене и натјечај поништен, приморан сам јавно подијелити садржај нашег рада – написао је Вркаш на Линкедину.

Он је казао да траже да се награде исплате, те да се наведене странке извине што је њихово име наведено у негативном контексту који може утицати на њихов професионални интегритет и даљу каријеру.

Вркаш је на интернету објавио комплетне фајлове њиховог рада за које тврди да представљају апсолутно сав материјал који је жири имао на увид и то прије него су направљене промјене, које су тражене од РТЦГ и жирија, а које су се тицале нових боја и нове ротације знака.

Но, Вркаш ипак не негрира невјероватну сличност са једним од визуелних рјешења компаније Гоогле, али за толику сличност криви жири и РТЦГ.

– Обратите пажњу на чињеницу да је од почетка понуђен систем помоћу којег се може дефинисати велики број различитих итерација знака. Један од знакова који смо ми несрећом изабрали као главни, јако је сличан Гоогле-овом девелоперском тоолсет-у из 2011. што нисмо на вријеме спазили, но тек је интервенцијом коју су од нас захтијевали постао готово идентичан и довео нас у неугодну ситуацију – наводи Вркаш.

На крају свог обраћања, он наводи да су конкурси и дизајн знакова ушли у домен садржаја који је хиперпродуциран и вјечно „већ написан“.

– Нови, потпуно свјежи знак који нема никакву сличност са постојећим визуалима готово је, ако не и потпуно немогуће, направити, те је то свакоме ко се иоле бави сличном струком, или разумије тематику потпуно јасно – закључује Вркаш.

На основу међународног конкурса за избор јединственог визуелног рјешења лога РТЦГ, са наградним фондом од 22.500 еура, прворангирано је рјешење коаутора Вркаша и Марка Вилипића испред загребачке фирме „Иворин ателиер“, за што су требали добити 16.000 еура.

Другорангирани су били бањалучки коаутори Алекса Доведен и Милутин Мексић, испред фирме „Форма плус“, а трећерангирано је рјешење Слободана Јовановића из Београда. За друго и треће мјесто предвиђене су награде у износима од 4.000 и 2.500 еура.

Чланови конкурсног жирија су били графички дизајнер из Црне Горе Никола Бада Радоњић као предсједник, графички дизајнер Славимир Стојановић Футро, филмска продуценткиња Јелена Мишељић, графички дизајнер и илустратор Мирко Илић, графички дизајнер Орсат Франковић, главни продуцент РТЦГ, редитељ Гојко Беркуљан и руководилац промоције програма РТЦГ Јово Вукчевић.

Међународни јавни конкурс је, након усвајања ребаланса финансијског плана РТЦГ који је Савјет Јавног сервиса усвојио 22. јуна, а којим је за конкурс за нови лого било предвиђено 35.000 еура, расписан 28. августа и трајао је до 6. октобра. На конкурс су се пријавила 43 аутора са 45 радова, а пријављени су били кандидати из Црне Горе, Србије, Босне и Херцеговине, Хрватске и Мађарске.

Жири је оцјењивао рјешења у два круга. У првом, одржаном 17. октобра, жири је формирао нерангирану листу најуспјешнијих рјешења која су квалификована за други круг. Како је Побједи раније казао члан жирија Беркуљан „нерангирану листу“ су чинила три рада, што значи да су у првом кругу из трке испала 42 рада, од чега 21 рјешење црногорских аутора. Други круг, у којем су учесници пред жиријем бранили своја рјешења, одржан је 24. октобра.

Незаконито изабрани генерални директор РТЦГ Борис Раонић дан касније донио је одлуку о избору три најбоље рангирана рјешења.

Беркуљан је раније на питање Побједе које механизме је РТЦГ користила у процесу избора рјешења, ради заштите од плагијаризма, те да ли да ли је Јавни сервис тражио мишљење Дирекције за интелектуалну својину по питању апсолутних, али и релативних, разлога који могу да онемогуће међународну регистрацију изабраног лога као жига, казао да провјера аутентичности понуђених рјешења није оно што жири може, нити је у обавези да ради.

Аутори су, према његовим ријечима, ти који су били у обавези да изјавом гарантују да је рјешење са којим аплицирају аутентично ауторско дјело и та изјава је, у формалном смислу, била један од најважнијих конкурсних докумената.

Иако је Беркуљан још у петак поручио да је због новонастале ситуације „која је дубоко уздрмала јавност“ конкурсни жири организовао ванредно засиједање, са којег ће закључци бити доступни у најкраћем могућем року, званичних информација из РТЦГ још увијек нема.

извор: антенам