Иван Милошевић, секретар УНЦГ, поводом најаве забране руских медија: Није питање куда иде Русија, него куда иде Запад!

Састанак УНЦГ у Никшићу: За достојанствен положај новинара у овом граду
04/03/2022
Живојин Ракочевић поводом забране руских медија: Због другачијег мишљења медији се не гасе
05/03/2022
Састанак УНЦГ у Никшићу: За достојанствен положај новинара у овом граду
04/03/2022
Живојин Ракочевић поводом забране руских медија: Због другачијег мишљења медији се не гасе
05/03/2022

Препорука владе у Подгорици да се прихвати одлука ЕУ и обустави дистрибуција руских медија у Црној Гори наишла је на отворене критике и осуде као пример гушења људских слобода и пут у идеолошку униформност и суноврат основних новинарских правила.

Веско Пејак из Алтернативе каже да је најава забране руских медија у Црној Гори класичан примјер кршења људских слобода.

Најава забране рада и емитовања руских медија у Црној Гори је класичан примјер угрожавања основних права и слобода. Мислим да је повеља о слободи медија потписана још 1953.године и сада имамо случај да се у 21. вијеку забрањују медији који су руски на територији Црне Горе. Чини ми се да многи у Црној Гори заборављају шта је Русија значила за нашу државу, да је помогла више пута да црногорски народ не доживи прогон са ових простора. Сада да се гасе медији чији су финансијери у Русији, а да слушамо само што нам сервирају медији са запада, јесте гушење људских слобода, каже Пејак за Спутњик.

Иван Милошевић, секретар Удружења новинара Црне Горе, коментаришући најаву забране руских медија у овој земљи, оштро критикује одлазећу владу Црне Горе због препоруке да се прекине емитовање руских медија, уз оцену да је реч о нечасном потезу.

Одлука да се придруже одлуци ЕУ о забрани емитовање руских медија је само једна у низу превара које је актуелни премијер и његов кабинет приредио својим бирачима. Несхватљиво је да се у име слободе говора и слободног новинарства забрањују било који медији. Куда то води и гдје ћемо са таквим одлукама доћи? У једнопартијски систем, идеолошку униформност и суноврат основних новинарских правила, упозорава Милошевић.

Несхватљиво је, истиче он, да влада и њен премијер који су дошли на власт на основу воље грађана да се поправе односи са Србијом и Русијом, овако олако прихвата директиве ЕУ и НАТО.

Гдје је ту правда, слобода и новинарство? Загубили су се негдје на странпутицама врлог новог свијета који не зна за другачије мишљење и другачији поглед на свијет. Оваквим одлукама ЕУ, као и сви они који то прихвате, крше основне духовне норме на којима почива наша цивилизација. У свијетлу оваквих одлука ЕУ и наше несрећне владе, човјек се више не пита куда иде Русија, него куда иде Запад и њена војна песница – НАТО, каже Милошевић.