Игор Дамјановић: Дарија Дугина

Годишњица: Отмичари новинара Радија Приштине још нијесу откривени
21/08/2022
Испред руске амбасаде: Представници УНЦГ запалили свијеће за Дарију Дугину!
23/08/2022
Годишњица: Отмичари новинара Радија Приштине још нијесу откривени
21/08/2022
Испред руске амбасаде: Представници УНЦГ запалили свијеће за Дарију Дугину!
23/08/2022

Пише: Игор Дамјановић

Терористички напад у околини Москве синоћ је угасио млади живот Дарије Дугине, ћерке познатог философа Александра Дугина. Одмах су се појавиле спекулације да је у Даријином аутомобилу Тојота Ленд Крузер требао да се нађе њен отац, који је наводно у последњем тренутку промијенио план.

Медији на Западу често су, вјероватно циљано, предимензинирали утицај Александра Дугина, називајући га главним идеологом Владимира Путина. Млада Дарија је наслиједила очеву љубав према философији. Завршила је и магистрирала философију на Универзитету Ломоносову, касније је и одбранила докторску дисертацију. Посветила се изучавању Платона и себи додала псеудоним Платонова, под којим се последњих година појављивала у јавности. Бавила се и новинарством, имала је ауторску политичку емисију на Телевизији Цариград, касније и на Радију Комсомољска правда. Бриљантно је владала и француским језиком.

Упознали смо се у фебруару 2016. године у Москви, на конференцији у Руском институту стратешких студија. Плијенила је шармом и љепотом. Неколико мјесеци касније, срели смо случајно на платоу Храма Христовог Васкрсења у Подгорици, одакле је о прослави Васкрса извјештавала за ТВ Цариград. Путеви су нам се поново укрстили почетком године на конференцији у Обшественој палати у Москви, баш на дан када је Владимир Путин признао независност ДНР и ЛНР. Сретали смо се и након избијања рата и уз кафу коментарисали ратна дешавања.

Вијест о погибији Дарије Дугине пренијели су украјински медији. Наводе да је то «важна вијест» о подсјећају да су неке западне трагично страдалу дјевојку прије неколико мјесеци ставили на санкциони списак. Десетине хиљада пратилаца Телеграм канала Украина Онлајн, близком офису предсједника Владимира Зеленског, реакцијама не крије своје задовољство синоћном трагедијом и чином тероризма.

Да ли је Дарија била директна мета синоћњег терористичког напада и да ли иза њега стоји, како тврди лидер ДНР Денис Пушилин, украјинска држава, питања су на која ће наредних дана морати да јасно одговоре руске безбједоносне службе. Не треба искључити ни дјеловање локалних либералних есктремиста, који очигледно бијесни због тога што нису успјели да организују нити један масовнији протест против специјалне војне операције у Украјини, последњих недеља прибјегавају тероризму. Недавно је ухапшен брачни пар који је спаљивао аутомобиле са словом написаним З, признавши да је то радио за новац који им је исплаћиван преко крипто валута. Ухапшено је и више есктремиста широм Русије, намјерних да ураде нешто слично, трагичном чину у коме се у 30. години угасио живот Дарије Дугине.

Имајући у виду горенаведено проналазак терориста, убица Дарије Дугине представљаће у наредном периоду изазов број 1 за руске безбједоносне службе. Московска полиција објавила је да се тренутно детаљно провјеравају камере на паркингу испред сале гдје се синоћ одржао фестивал «Традиција», мјесто одакле Дарија Дугина кренула на свој последњи пут.

Извор: ИН4С