Институт за медије: Коментари на медијима преплављени увредама

Слобода медија у Црној Гори: Корак напријед, два назад
23/05/2022
Борис Раонић: На Јавном сервису имамо колеге које су 16 година на боловањима!
24/05/2022
Слобода медија у Црној Гори: Корак напријед, два назад
23/05/2022
Борис Раонић: На Јавном сервису имамо колеге које су 16 година на боловањима!
24/05/2022

Налози медија на друштвеним мрежама су и током априла били преплављени увредама, позивима на насиље, а било је и примјера коментара који садрже говор мржње. То показује да је неопходно да се медији и цијелокупног друштво додатно ангажују како би сузбили овакав облик комуникације која подстиче тензије и смањују праг толеранције у друштву.

Ово су како је саопштено из Института за медије Црне Горе (ИМЦГ) налази мониторинга дијела садржаја на порталима Вијести, ЦдМ, РТЦГ и ИН4С, као и на налозима тих медија на друштвеној мрежи Фејсбук, које је током априла спровео тим Института за медије.

“Огромну пажњу читалаца и корисника изазвало је извјештавање медија о покушају самоубиства бивше предсједнице Врховног суда Весне Меденице, што је од анализираних медија тражило додатни сензибилитет, појачану пажњу и ангажман. Медији су, међутим, показали неједнак приступ приликом администрирања спорног садржаја у коментарима читалаца на порталима и на својим налозима на друштвеним мрежама. Уочљиво је да су етаблирани медији (Вијести, ЦдМ и РТЦГ) уложили напор да заштите право на приватност, па су се поједини одлучили на појачану предмодерацију или чак забрану коментарисања осјетљивих информација. Такав потез је примјер добре праксе који спречава могућност стигматизације и нарушавања права на приватност изношењем ирелевантних детаља о приватном животу особе о којој се пише. То показује и да Закон о медијима који регулише начина коментарисања на порталима служи друштвеној сврси”, истиче се у саопштењу ИМЦГ.

Они су додали да проблем увредљивог и говора мржње на налозима медија на друштвеним мрежама није само одговорност корисника, већ и медија који требају да нађу начин да боље управљају тим налозима и уклањају спорни садржај.

“Анализирани медији су приликом извјештавања о покушају самоубиства Меденице објавили ту информацију без званичне потврде. Подсјећамо да Кодекс новинара и новинарки Црне Горе прописује да се код извјештаја о самоубиствима од новинара захтијева крајња пажљивост и одмјереност и да су медији у обавези да чувају право на приватност људи о којима извјештавају. ИМЦГ позива надлежне да предуприједе ширење дезинформација и да у случајевима од великог јавног интереса брзо реагују и информишу јавност о догађају. ЦдМ је, уз то, објавио и изјаву предсједника Удружења новинара Тихомира Бурзановића са ТВ Прве који је казао да “Весна Меденица, с обзиром на то какво је зло починила у Црној Гори, и треба да се убије, а не да покуша да се убије, него да се баш убије. Она је заслужила много горе ствари”. Портал је преносећи овај садржај, уредничком интервенцијом указао да је таква изјава неприхватљива и “скандалозна”. Ова информација је изазвала неколико спорних коментара на порталу ЦдМ-а, против предсједника Удружења новинара”, пише у саопштењу.

Из ИМЦГ су рекли да је у посматраном пердиоду највише спорних коменатар забиљежено на порталу ИН4С.

“Коментари на платформи тог медија су садржали запаљив говор, позив на насиље и тешке увреде”, казали су из ИМЦГ.

Они су навели да је ова анализа дио пројекта “Дијагноза и терапија слободе изражавања, говора мржње и етничких тензија”, који спроводе Центар за демократију и људска права (ЦЕДЕМ), ИМЦГ и УЛ инфо, у циљу подизања свијести о штетности ширења увредљивог и говора мржње и дезинформација.