Интернет маказе: Свако има право на слободу изражавања у САД, осим предсједника!

Удружење новинара Црне Горе: Бечић на потезу, расписати конкурс за нове чланове савјета РТЦГ!
10/01/2021
Пљуште оптужбе: РТЦГ објављивао увредљиве коментаре о породицама преминулих од короне!
12/01/2021
Удружење новинара Црне Горе: Бечић на потезу, расписати конкурс за нове чланове савјета РТЦГ!
10/01/2021
Пљуште оптужбе: РТЦГ објављивао увредљиве коментаре о породицама преминулих од короне!
12/01/2021

„Свако има право на слободу мишљења и изражавања; ово право обухвата и право да не буде узнемираван због свог мишљења, као и право да тражи, прима и шири обавештења и идеје било којим средствима и без обзира на границе“.

Од јутрос, ово право гарантовано чланом 19. Опште декларације о људским правима не важи за још увек актуелног председника Сједињених Америчких Држава. Твитер налог Доналда Трампа који прати скоро 90 милиона људи више не постоји. Та друштвена мрежа је своју одлуку покушала да оправда „ризиком од даљег подстицања насиља“.

Узбуњивач Едвард Сноуден је у реакцији на ову вест подсетио на „дамнатио мемориае“, латински израз којим се означава брисање и забрана јавног сећања на неку особу. Казна је била својствена Римској републици, али не и демократијама 20. и 21. века.

Осим Твитера, реаговали су и Фејсбук и Инстаграм који су Трампове профиле суспендовали (засад) на одређени период. У исто време, алтернативна платформа „Парлер“ је уклоњена са Плаy продавнице. Не ради се овде само о кршењу Првог амандмана америчког Устава, пошто ово није само проблем једне државе или једне приватне компаније. Поставља се питање, шта нам тек предстоји? Доналда Трампа су, наводно, скидали са власти због његових „аутократских“ аспирација, а сада га модернизованим средњовековним методама уклањају из јавног живота?

Не треба занемарити ни чињеницу да се ово дешава само два дана након што је оснивачу „Викиликса“ Џулијану Асанжу одбијена кауција. Он је још пре неколико година упозорио на тамну страну Интернета: „Интернет, наше највеће средство еманципације, трансформисан је у најопаснијег подупирача тоталитаризма ког смо икада видели“.

Ни шведски новинар Питер Имануелсен није оптимиста. Он предвиђа да „улазимо у застрашујућа времена цензуре, последњи пут виђене у Совјетском Савезу“.

А 2021. је тек почела.

Извор: УНС