Ин мемориам: Преминуо члан Удружења новинара Црне Горе Чедомир Крстов Радусиновић

Савјет РТЦГ: Тужилаштво формирало предмет поводом поступка дигитализације
09/06/2022
Маша код Џудит: Унапређују медије
10/06/2022
Савјет РТЦГ: Тужилаштво формирало предмет поводом поступка дигитализације
09/06/2022
Маша код Џудит: Унапређују медије
10/06/2022

У четвртак 9. јуна у Клиничком центру Црне Горе у Подгорици, након тешке болести преминио је у 78 години Чедомир Крстов Радусиновић, доајен новинарства у Црној Гори и члан Удружења новинара Црне Горе.

Чедомир Радусиновић биће сахрањен данас 10.јуна у родном селу Буроње у Љешанској нахији у 15.часова.

Иза себе Чедомир Радусиновић оставио је широки траг – синове Богдана и Илију, супругу Славку, снахе Тину , као и унуке Луку, Андреја, Крста, Бранка.

Чедомир Радусиновић из породице чији је отац Крсто  био припадник Југословенска војске у Отаџбини, војводе Павла Ђуришића и ђенерала Драже Михајловића и који је мученички страдао у Кочевском рогу у Словенији 1944.године, почињи тежак и мученички животни пут као потомак „издајника“ са радом у Новинско издавачкој кући и дневном листу „Побједа“.

Свој животни вијек новинара проводи у „Побједи“,а сарађивао је и са многим бројним листовима у Црној Гори и такашњој Југославији.

Сарађивао је и са „Огледалом“ гласилом Народне странке чији је био дугогиодишњи члан. Био је у виријеме Народне странке на власти у Тивту и уредник Радио Тивта.

Комунисти га нису штедјели, покретали су многе судске поступке због његова сарање са српском емиграцијом у Европи и Америци, чак под опутжбама да ће да сруши Титов комунизам у Црној Гори.

Но, Чедо Радусиновић, млад, пун елана, образован и увјерен у исправност свега што ради и пише на суду је Титове комунисте редовно добијао и све њихове тужбе претавара пред судом у прах и пепео.

Чедо Радусиновић је био један од највећих познавалаца зле судбине Југословенске војске у Отаџбини и страдању њених припадника од Зиданог моста до планина Похорја од маја до јула 1944.године.

Све своје радове објављивао је у облику новинских фељтона и књига.

За свој новинарски рад и прегалаштво Чедо Радусиновић је 2017. године добио и награду за животно дјело Удружења новинара Црне Горе, а исте године је  добио и награду за животно дјело Савеза новинара Србије и Црне Горе.

Читав свој радни вијек, а питом и пензионерске дана Чедо Радусиновић је посветио борби за спас и добробит српског народа, посебно на откривању истине  припадника Југословенске војске у Отаџбини и њиховог погрома у Словенији.

Активан је био и у борби српског народа 90-година прошлог вијека да сачува своја вјековна огњишта на мученичком Косову и Метохији, Републици Српској и Републици Српској Крајини.

Мировао није, био је новинар са израженим духом за истраживачко новинарство, вриједан публициста, српски трибун, колико су му дозвољавали , „Срби на већим положајима у Српству“.

Било је привилегија и богаство и као човјека и као новинара познавати и дружити се са Чедом Крстовим Радусиновићем.

Слава ти брате Чедо …

Удружење новинара Црне Горе

Подгорица, 10.јуна 2022.године