Истрага о убиству Душка Јовановића: Нови подаци довешће до расвјетљавања злочина

Дио заполених у РТЦГ писали ВДТ-у: Руководство наше куће не поштује судске одлуке
20/06/2024
„Јао Боже“: Због чега је млада новинарка добила отказ на јавном сервису
24/06/2024
Дио заполених у РТЦГ писали ВДТ-у: Руководство наше куће не поштује судске одлуке
20/06/2024
„Јао Боже“: Због чега је млада новинарка добила отказ на јавном сервису
24/06/2024

Подаци до којих је новинарка Наташа Миљановић Зубац дошла истражујући убиство Душка Јовановића, а који би могли довести до расвјетљавања тог злочина, предочени су тужитељки Данки Ивановић Ђерић која руководи том истрагом.

Новинарка Радио телевизије Републике Српске прије два дана у својству свједока дала је исказ пред тужитељком Вишег државног тужилаштва у Подгорици.

Након саслушања, “Вијестима” је саопштила да са јавности неће дијелити податке до којих је дошла, а које је предочила тужитељки, како не би угорозила истрагу за коју јој се, казала је, чини да коначно, након 20 година може довести до налогодаваца и директних извршилаца тог злочина.

Главни уредник листа “Дан” и некадашњи посланик убијен је 27. маја 2004. године – хицима из аутоматског оружја покошен је када је изашао из редакције дневног листа чији је био власник.

За учешће у убиству, засада, осуђен је једино Подгоричанин Дамир Мандић, коме је Апелациони суд у априлу 2017. потврдио пресуду за саучесништво и осудио га на 19 година затвора. Осим извршилаца и налогодаваца тог убиства правди измичу и они који су истрагу водили тако да се истина никада не утврди. Није утврђено ни ко је одговоран за то што готово двије деценије нема озбиљнијих резултата.

“Као човјека и као новинара који трага за истином, а који је дио своје каријере провео управо као сарадник ‘Дана’, занимало ме због чега истрага убиства Душка Јовановића годинама не мрда са мртве тачке, па сам и кренула да истражујем тај злочин. То није од јуче, на прикупљању информација радим годинама, међутим, оно до чега сам дошла су подаци који су кориснији за тужлачку истрагу и које нијесам хтјела да ‘потрошим’ објављивањем, јер бих на тај начин дала шансу да се поново, по ко зна који пут сакрију или ‘изгубе’ обавјештајне и службене забиљешке, униште докази, али и да се утиче на оне који би, цијеним, могли открити истину о којој и сами ћуте 20 година – неко због умјешаности, а неко од страха”, казала је она.

Поручује да јој је јасно због чега ћуте они који су умијешани, али да након двије деценије не разумије страх оних који могу помоћи тужилаштву да коначно скине прашину са тог предмета.

“Сви ми дугујемо Душку Јовановићу истину за коју се борио и због које је платио најскупљу цијену – изгубио је живот. То је било и пресудно у доношењу одлуке да не трчим за насловницама и вијестима у ударним терминима, већ да помогнем тужилаштву државе у којој сам студирала, радила, у којој сам провела дио свог живота. Вјерујем да ће подаци које сам подијелила са тужитељком бити од великог значаја за истрагу, али би ми било драго да госпођи Ивановић Ђерић, која је врло храбро ушла у тај предмет, помогну и остали, нарочито људи на најодговорнијим функцијама у Црној Гори – врховни државни тужилац Милорад Марковић, премијер Милојко Спајић, предсједник Скупштине Андрија Мандић, али и сви честити људи из безбједносног сектора, тужилаштва и судства. Важно је да се, прије свега, они лично заузму за коначно расвјетљавање тог злочина, а потом да и функционално, односно институционално пруже подршку, омогуће услове и одређене правне оквире за рад тужитељки Ивановић Ђерић, а не да се Душка сјећају само приликом обиљежавања годишњице његовог убиства”, казала је она “Вијестима”.

Вјерује да ће подаци довести до извршилаца и налогодаваца: Миљановић Зубац
Вјерује да ће подаци довести до извршилаца и налогодаваца: Миљановић Зубацфото: Приватна архива
Саслушања
У истој истрази прошле седмице је саслушан и бивши премијер Дритан Абазовић који је недавно јавно инсистирао да се у истрази убиства власника и уредника листа “Дан” наложи хитно саслушање бившег безбједњака Зорана Лазовића.

После саслушања, он је “Вијестима” саопштио да су се кроз оперативне информације које је добијао као кординатор безбједносних служби, а касније и премијер, а које се тичу убиства Јовановића, стално, између осталих провлачила два имена – Зоран Лазовић и Душко Голубовић.

“Сви они, листом, помињали су Лазовићево и још неколико имена. Није било моје да провјеравам те информације, већ да их прослиједим надлежнима, што сам и чинио, тражећи од њих да се коначно, након двије деценије ћутања и прикривања, тај злочин расвијетли”.

Он за “Вијести” није прецизирао у ком контексту су помињана та имена.

Пред тужитељком Ивановић Ђерић недавно и сестра убијеног полицијског функционера Славољуба Шћекића, Славица Шћекић саслушана је након изјаве да је на столу њеног покојног брата видјела документ који говори о учешћу Вука Вулевића у убиству Јовановића.

Славица Шћекић је у изјави за Портал РТЦГ потврдила да је добила позив од Вишег државног тужилаштва и да је дала изјаве поводом њених навода о убиству Јовановића.

“Ја сам током гостовања у емисији ‘Реферат’ рекла да сам на столу мог брата видјела полицијски документ гдје је било наведено да је Вук Вулевић пуцао са задњег сједишта, наслонивши десну руку на раме Муше Османагића, који је сједио на мјесту сувозача, да му рука не задрхти и тако је пуцао и убио Душка Јовановића”, наводи Шћекић.

Она је навела да је њен покојни брат открио ко је убио Душка Јовановића и да није искључено да га је то коштало живота.

Истиче да је након свирепог убиства, у његовој соби пронашла записник и извјештај са именом убице.

Прошле године у Вишем државном тужилаштву у Подгорици, у тој истрази, саслушано је неколико особа, међу којима и Весна Меденица, која је била врховни државни тужилац када је Јовановић убијен.

Она је исказ дала у истрази отвореној 2021. године, којом руководи тужитељка Ивановић Ђерић.

Након саслушања, њен правни заступник, адвокат Здравко Беговић, казао је за “Вијести” да је Меденица дала исказ у својству свједока и да он није присуствовао том саслушању.

“Из комуникације са њом могу рећи да је јуче дала све податке које је тада добила од истражних органа. Задовољна је чињеницом да се наставља истрага и очекује да се успјешно оконча”, изјавио је Беговић у јуну прошле године.

У својству свједока претходно је саслушан и некадашњи директор Управе полиције Веселин Вељовић.

Он се, наводно, изјашњавао на околности нестанка службене забиљешке у којој су службеници УП након хапшења јединог осуђеног за саучесништво у том убиству Дамира Мандића уписали све што им је те ноћи испричао.

Први црногорски полицајац прије неколико година је саопштио да је убиство Јовановића оперативно ријешено, односно да полиција зна ко је то урадио, али да нема материјалне доказе.

Средином септембра 2019. године рекао је да је умор надлежног тужиоца у ноћи ликвидације разлог што до краја није расвијетљен случај убиства власника “Дана” и што је тај предмет неповратно изгубљен.