Истрага убиства Душка Јовановића: Саслушано девет свједока

Британија забрањује страно власништво у медијима
14/03/2024
Сви лажни Божићеви новинари и улога једног текста из «Слободног тједника» у некажњеном злочину
16/03/2024
Британија забрањује страно власништво у медијима
14/03/2024
Сви лажни Божићеви новинари и улога једног текста из «Слободног тједника» у некажњеном злочину
16/03/2024

У склопу истраге о убиству уредника “Дана” Душка Јовановића до сада је саслушано девет свједока. Како нам је саопштено из тужилаштва, предузимају се и друге радње како би се утврдили сви детаљи о овом злочину. Ипак, у циљу заштите истраге, детаље о истрази нијесу саопштили.

– У предмету Вишег државног тужилаштва у Подгорици, формираног поводом убиства Д.Ј., у својству свједока саслушано је девет лица, док се у континуитету предузимају друге неопходне мјере и радње. Због заштите интереса предмета, нисмо у могућности да дамо више података, саопштила је за “Дан” руководитељка, портпаролка тужилаштва Лепа Меденица.

Тужитељка у Вишем државном тужилаштву у Подгорици Данка Ивановић Ђерић у мају прошле године преузела је истрагу о убиству Јовановића. До сада су, између осталих, саслушани бивша предсједница Врховног суда Весна Меденица а након тога и бивши директор Управе полиције Веселин Вељовић.

Бивши начелник Центра безбједности Подгорица Милан Вујановић казао је 2021. да је тадашња врховна државна тужитељка Весна Меденица опструирала истрагу убиства Јовановића. Он је, како је раније саопштено, навео да је Меденица знала од самог почетка истраге за службену забиљешку, односно признање данас јединог осуђеног због убиства Дамира Мандића и да није реаговала и одмах упутила тужиоца.

Главни и одговорни уредник “Дана” Душко Јовановић убијен је 27. маја 2004. године, петнаестак минута прије поноћи. Убице су смртоносне хице у њега испалиле испред редакције листа чији је оснивач.

Наручиоце тог злочина правда још није стигла, а није утврђен ни мотив. Једини који је правоснажно осуђен за тај злочин је каратиста Мандић којем је изречена казна за саучесништво у убиству.