Истраживања: Радио сигнали стижу са стране

Радио “Брушкин” представља “Радиоактивну редакцију”
12/02/2022
Европско првенство у тенису за новинаре у Игалу
15/02/2022
Радио “Брушкин” представља “Радиоактивну редакцију”
12/02/2022
Европско првенство у тенису за новинаре у Игалу
15/02/2022

Значајан број комерцијалних радио емитера у Црној Гори у власништву је страног капитала, показало је истраживање Центра за демократску транзицију (ЦДТ). Ипак, та структура је нешто другачија у односу на телевизије, портале и штампане медије, гдје су претходне анализе ЦДТ-а показале да ће се најутицајнијим медијима Црне Горе доминантно управљати из иностранства.

Истраживања показују и да радио као информативни канал, у односу на онлајн портале и телевизије, посљедњих година све више губи на значају у Црној Гори. Међутим, то се засигурно не би дало закључити када се погледа њихова бројност.

Поред 16 локалних јавних емитера, у нашој земљи регистровано је чак 35 комерцијалних, као и два непрофитна радио емитера. Према подацима из националног регистра, од тих 35, општи радио програм емитује 25, а 10 специјализовани музички или забавни програм.

Највећи број радио станица има локалну фреквенцију, слиједе они који се слушају у неком од региона, док само пет радио станица има националну покривеност.

Од тих пет, власничка структура два радија – Плаy и С доводи нас до Србије, односно, тамошњих политичара.

Иза Плаy радија је компанија Коперникус Монтенегро, коју медији у региону доводе у везу са предсједником Србије Александром Вучићем. Њен власник, као и Прве телевизије, је офшор бизнисмен Срђан Миловановић, чији је брат Звездан Миловановић био дугогодишњи повјереник СНС-а у Нишу.

Радио С је повезан са функционером СПС-а из Србије и бизнисменом, Зораном Анђелковићем Бакијем, оснивачем фирме С Медиа Теам у чијем је власништву тај радио у Херцег Новом, као и С3 који се емитује само у Главном граду.

Осим тих радио станица, власника у другој земљи имају још два радио емитера, са регионалном и локалном фреквенцијом.
Радио Јадран је у власништву фирме Адриа Манагемент Сервицес, као и телевизија А1 и портал Борба.ме. Други је радио ТДИ, чији је власник Саша Благојевић, који је према писању медија из Србије, близак властима те земље. У његовом посједу су и дневне новине Ало и портал Ало.рс.

Све то указује на чињеницу да радио, иако полако губи на значају, не занемарују бизнисмени из других земаља. Но, интерес у томе, показује истраживање, налазе и мале локалне фирме приватних власника, НВО и вјерске заједнице.
Истраживање “Чији су ”наши” медији“ је дио пројекта пројекта мониторинга страних медијских утицаја у Црној Гори.

Јелена Гардовић
Новинар портала Раскринкавање.ме