ИФЈ: Лани убијено 47 новинара

Тихомир Бурзановић, предсједник УНЦГ за ТВ “Прву”: Дритан одрадио посао за ДПС!
09/02/2022
Радио “Брушкин” представља “Радиоактивну редакцију”
12/02/2022
Тихомир Бурзановић, предсједник УНЦГ за ТВ “Прву”: Дритан одрадио посао за ДПС!
09/02/2022
Радио “Брушкин” представља “Радиоактивну редакцију”
12/02/2022

Међународна федерација новинара (ИФЈ) објавила је извјештај о новинарима и медијским радницима који су погинули током 2021. године у инцидентима везаним за посао.

Њихов годишњи извјештај детаљно описује околности убиства 47 особа која су се догодила током циљаних напада, бомбардовања и инцидената унакрсне ватре, као и два случајна убиства.

ИФЈ је почео објављивати годишње извјештаје о убиствима новинара од 1990. године и од тада је у свијету побројано укупно 2.725 новинара и медијских радника који су изгубили животе у насиљу. Прошле године је регистровано 18 убистава мање него претходне године када је убијено 65 људи.

Упркос овом смањењу, 2021. је била и година у којој је забиљежен значајан пораст у пријетњама новинарима и слободи медија. ИФЈ је регистровао рекордан број новинара у притвору – 365 – који су затворени због њиховог извјештавања, што је значајно повећање у односу на 235 забиљежених прошле године.

Новинари који су ухапшени су извјештавали о протестима или покушавали извјештавати о кризи ЦОВИД-19, што представља питања која су од јавног интереса.

ИФЈ је током 2021. писао и о пријетњи слободе медија која се јавила у облику Pegasusa, односно шпијунског софтвера за надзор путем мобилних телефона који је био усмјерен и на новинаре.

Ове године је најмање седам новинарки у свијету убијено током свог рада. Афганистан је земља која плаћа највишу цијену. Вијеће за равноправност сполова ИФЈ-а посебно је забринуто због ситуације афганистанских новинарки и вјерује да се морају удвостручити напори да се заштите њихови животи и животи њихових породица.

Међународна федерација новинара такођер осуђује узнемиравање новинарки на интернету широм свијета и позива редакције, интернетске платформе и владе да подузму мјере како би успоставили одржива рјешења за искорјењивање ове пошасти.

У 2021. години, Међународни фонд за сигурност ИФЈ-а наставио је да помаже новинарима и медијским радницима и члановима њихових породица те је платио више од 90.000 еура помоћи у сврху њиховог пребацивања на сигурно, добијања медицинског третмана или правне помоћи. Тако је пружена подршка новинарима и медијским радницима у Нигерији, Афганистану, Мијанмару, Француској…

Извор: УНС