И то се може: Раде Војводић привремени шеф Градске РТВ у петом мандату

Уговори са “Новом Побједом” и Институтом за медије под лупом инспекције
11/05/2023
Срамно: Косовска полиција тукла и малтретирала Живојина Ракочевића, предсједника УНС-а
12/05/2023
Уговори са “Новом Побједом” и Институтом за медије под лупом инспекције
11/05/2023
Срамно: Косовска полиција тукла и малтретирала Живојина Ракочевића, предсједника УНС-а
12/05/2023

Радио телевизија Подгорица од оснивања није имала директора у пуном мандату, а већ двије године, мимо прописа, ту функцију врши Раде Војводић. Према подацима АСК-а, Војводић зарађује 1.736 еура. Предсједник Савјета РТВ Подгорица Живко Андријашевић по том основу прима 300, док његова професорска плата износи 2.513 еура

Радио телевизија Подгорица (Градска РТВ) од свог оснивања није имала директора у пуном мандату, а већ двије године, мимо прописа, ту функцију врши Раде Војводић. Он је недавно по пети пут именован за вршиоца дужности на период од шест мјесеци, иако Одлука о оснивању јасно прописује да “вршилац дужности извршног директора обавља ту функцију до именовања извршног директора, а најдуже до шест мјесеци од дана његовог именовања”.

На питање да ли чланови Савјета РТВ Подгорица тиме свјесно крше прописе, “Вијести” јуче нијесу успјеле да сазнају, јер предсједник тог тијела Живко Андријашевић није желио да разговара са новинарком.

”Извините, али не бих ништа коментарисао”, кратко је казао Андријашевић.

Према одлукама доступним на сајту РТВ Подгорица, Војводић је први пут за в. д. извршног директора именован у априлу 2021.

Претходно је ту функцију обављао Предраг Вучинић, који поднио оставку, како је тада саопштено, из личних разлога.

Војводић је, према одлукама о именовању, на позицију в. д. директора дошао као запослени у том локалном емитеру, савјетник за правне послове у Служби за нормативно-правне послове.

Према Одлуци о оснивању, извршног директора именује Савјет на основу јавног конкурса, на период од пет година. Поред општих услова, прописано је да извршни директор РТВ Подгорица мора да има најмање пет година радног искуства, а може бити именован највише два пута узастопно.

У случају да му је мандат прекинут прије времена, Савјет именује вршиоца дужности, на период не дужи од пола године.

Војводић је, међутим, као вршилац дужности на половини онога што је редовни, петогодишњи мандат, јер му актуелни полугодишњи ангажман истиче у октобру.

Да Савјет на овај начин крши пописе сматра директор невладине организације Медиа центар Горан Ђуровић.

Према његовим ријечима, Савјет Градске у продуженом трајању крши члан 48 Одлуке о оснивању РТВ Подгорица.

”Раде Војводић је пет пута именован за вршиоца дужности, што представља грубо кршење Одлуке. Својим избјегавањем испуњавања датих надлежности именовања извршног директора и противзаконитим именовањем исте особе на мјесто вршиоца дужности у пет мандата, Савјет Градске ТВ показује да није заинтересован за функционисање јавног локалног емитера”, оцијенио је Ђуровић.

Према његовим ријечима, нова градска управа не мора да чека усвајање Закона о аудио-визуелним медијским услугама.

”… Већ и прије његовог усвајања може да изврши измјену процедуре избора чланова Савјета, што ће за посљедицу имати смјену актуелних чланова овог тијела и вршиоца дужности садашњег директора”, појаснио је Ђуровић.

Он оцјењује и да нова градска управа што прије треба да започне поступак доношења нове Одлуке о оснивању локаланог јавног емитера Главног града Подгорице.

”…Којом ће се измијенити процедура избора чланова Савјета и ускладити са одредбама из нацрта Закона о аудио-визуелним медијским услугама, а који ће бити усвојен до краја ове године”, закључио је Ђуровић.

Градоначелница Оливера Ињац повукла је јуче из скупштинске процедуре предлог одлуке о измјени Одлуке о оснивању локалног јавног емитера Радио телевизије Подгорица (Градска).

Она је од предсједнице Скупштине главног града Јелене Боровинић Бојовић тражила да материјал не уврсти на дневни ред сљедеће сједнице, која је заказана за данас.

Као разлог за повлачење, Ињац је навела даље консултације са представницима медијске заједнице.

Измјенама је предлагано да, у случају да Савјет локалног емитера није у пуном саставу или нема кворум за рад, директора те медијске куће бира градски парламент.

У пропратном саопштењу ПГ бироа наводи се да је нова градска управа незадовољна радом Градске.

”Као нова градска управа у Подгорици, која је оснивач и из чијег буџета се финансира локални јавни емитер РТВ Подгорица, исказујемо незадовољство радом, непрофесионалним извјештавањем и нетранспарентним пословањем, што потврђују и извјештаји надлежних независних тијела попут Агенције за електронске медије. Наша је обавеза да грађанима Подгорице обезбиједимо услове за правовремено и објективно информисање, али од суштинског значаја је да се то оствари у процедури која подразумијева европске праксе и стога позивано сву заинтересовану, посебно медијску јавност да нам својим сугестијама помогне да РТВ Подгорица учинимо репрезентативним медијем који ће служити интересима свих грађана Подгорице”, пише у саопштењу.

Према подацима Агенције за спречавање корупције, Војводић мјесечно зарађује 1.736 еура.

Он је пријавио и да му је за прековремени рад у више наврата током прошле године исплаћивано око 150 еура.

Према подацима, Војводић је Агенцији пријавио и зимницу на крају 2022. у износу од 180 еура.

Андријашевић по основу предсједавања Савјетом РТВ Подгорица мјесечно приходује 300 еура. Његова професорска плата до јула прошле године износила је 1.577 еура. У другој половини године зарађивао је 2.513 еура као редовни професор на Филозофском факултету Универзитета Црне Горе.

Пријавио је и ауторске хонораре у износу од 6.750 еура, а на текућем рачуну има 21.000 еура.